Pomidory faszerowane jajkiem i pistou.doc

(36 KB) Pobierz
Pomidory faszerowane jajkiem i pistou

Pomidory faszerowane jajkiem i pistou

Pomidory faszerowane jajkiem i pistou



Dla 6 osób
Czas przygotowania: 15 min.
Czas pieczenia: 10 min.
Czas suszenia: 30 min.

Składniki:

·         1/2 pęczka bazylii

·         4 ząbki czosnku

·         3 łyżki oliwy (najlepsza ziołowa, ale może być zwykła)

·         6 pomidorów

·         sól i pieprz do smaku

·         2 świeże jaja

·         3 łyżki tartego parmezanu

Jak to zrobić:
1. Umyj pomidory, (nie odrywaj szypułek).
2. Z każdego pomidora odkrój kapelusz (od strony szypułki) i odłóż na bok. Zetnij cienką warstwę również z drugiej strony, żeby pomidor stabilnie stał podczas zapiekania.
3. Łyżeczką usuń nasiona. Uważaj przy tym, żeby nie przekłuć pomidora. Palcami wyciągnij miąższ. Odstaw teraz pomidory do wysuszenia na około pół godziny, odciętym kapeluszem do dołu.
4. Obierz i zmiksuj czosnek. Dodaj do niego miąższ pomidora, bazylię i znów zmiksuj.
5. Łyżką wymieszaj nadzienie z parmezanem.
6. Roztrzep jajka i wymieszaj z resztą nadzienia. Dodaj sól i pieprz.
7. Przełóż masę do pomidorów i zakryj je czapeczkami.
8. Przełóż je do naczynia żaroodpornego posmarowanego oliwą, ściśnięte jeden obok drugiego.
9. Włóż całość do piekarnika rozgrzanego do 240 stopni C na około 10 min.
10. Podawaj od razu po wyjęciu z pieca.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin