podstawy_marketingu4_5.doc

(62 KB) Pobierz
Strategia marketingowa ceny produktu

Wykład 4-5

 

Strategia marketingowa ceny produktu

 

Rola ceny w strategiach marketingowych:

a)     instrument powiększania udziału w rynku

b)     zachęta do korzystania z danego produktu

c)     element składowy produktu

d)     funkcja postrzeganych korzyści

 

Procedura ustalania cen:

1.     wybór celów strategii cenowych

2.     szacowanie popytu

3.     szacowanie kosztów

4.     analiza cen i ofert konkurencji

5.     wybór metody ustalania cen

6.     wybór ceny końcowej

 

Wybór celu strategii cenowej:

-          przetrwanie maksymalny zysk   

-          maksymalny przychód bieżący   

-          maksymalny wzrost sprzedaży  

-          „zbieranie śmietanki”

-          strategia na wyższej jakości

-          i inne

 

Ustalanie wielkości popytu:

 

Elastyczność cenowa popytu > szacowanie krzywej popytu > ustalenie wrażliwości cenowej

 

-         efekt wartości unikatowej

-         efekt świadomości istnienia substytutów

-         efekt trudnego porównania

-         efekt globalnych wydatków

-         efekt końcowego pożytku

-         efekt podzielonych wydatków

-         efekt utopionych pieniędzy

-         efekt relacji jakości do ceny

-         efekt zapasów

 

Metody ustalania cen produktów:

-          metoda narzutu na koszty

-          metoda docelowego zysku

-          metoda postrzeganej wartości

-          metoda według wartości

-          metoda naśladownictwa

-          metoda przetargu utajnionego

 

 

Wybór ceny końcowej:

-          psychologiczne aspekty ustalania cen

-          wpływ innych elementów marketingu mix na cenę

-          polityka cenowa firmy

-          wpływ ceny na innych uczestników

-          wspólne uzgadnianie cen (zmowa cenowa)

-          wycena wprowadzająca w błąd

 

Dostosowywanie ceny:

-          rabaty – ilościowe, funkcjonalne, sezonowe itp.

-          ceny promocyjne

-          zróżnicowanie cenowe – geograficzne, według czasu, formy produktu, segmentu rynku itp.

 

Strategie cenowe

-          strategia „zbierania śmietanki”

-          strategia penetracji rynku

-          strategia cen konkurencyjnych

-          strategia cen rynkowych

-          strategia cen nieopłacalnych

-          strategia segmentacji

-          strategia ceny według wartości postrzeganej przez klienta

 

 

Marketingowa dystrybucja produktów

·         polityka lokalizacji firmy i punktów sprzedaży

·         kanały dystrybucji

·         organizacja i wyposażenie materialne punktów sprzedaży

 

Czynniki warunkujące wybór kanału dystrybucji:

-          rodzaj produktu (usługi), jego cechy i funkcje

-          jego cena

-          segment klientów, któremu oferowany jest produkt

-          konkurencja

-          możliwości finansowania firmy itp.

 

Strategie dystrybucji:

-          intensywna

-          selektywna

-          wyłączna

 

 

Decyzje dotyczące zarządzania kanałem dystrybucyjnym:

-          dobór uczestników kanału

-          motywowanie uczestników kanału

-          ocena uczestników kanału

-          modyfikacja struktury kanału

 

 

 

Funkcje kanałów dystrybucji:

-          informacyjna

-          promocyjna

-          negocjacyjna

-          zmówienia

-          finansowania

-          podejmowania ryzyk

-          fizycznego posiadania

-         płatności

-         prawa własności

-          instytucje rynkowe (banki, firmy ubezpieczeniowe,   firmy spedytorskie, kancelarie prawne, agencje badań marketingowych, agencje reklamy)

 

 

 

Kanały dystrybucji

CENTRALA

STACJONARNA

ODDZIAŁY

 

FRANCHISING

INNE FORMY

KOMPUTER

Z KATALOGU

PRZEZ POCZTĘ

NIESTACJONARNA

PRZEZ TELEFONY

PRZY WYKORZYSTANIU ŚRODKÓW TECHNICZNYCH

RUCHOME PUNKTY

W SIEDZIBIE KLIENTA

PRZEZ AUTOMATY

SPRZEDAŻ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Organizacja i wyposażenie materialne punktów sprzedaży:

 

Firma powinna:

-          tworzyć klimat sprzyjający dla klienta

-          dobrze eksponować informacje o oferowanych produktach

-          zapewnić klientowi wygodę, szybkie, sprawne, i poufne przeprowadzenie operacji

-          spełniać wymogi bezpieczeństwa

 

Organizacja wnętrza:

-          hol – urządzenia samoobsługowe

-          stanowiska obsługi klientów i kasy

-          stanowisk doradców klientów

 

Przygotowanie sprzedaży

 

Rozpoznanie potrzeb klienta          Techniki sprzedaży

 

Typ klienta – zdecydowany            - sprzedaż pasywna

 

Typ klienta – niezdecydowany         - sprzedaż aktywna

 

 

 

Przewodnik produktów:

-          materiały promocyjne i reklamowe związane z produktem oferowanym klientowi

-          wykaz korzyści wynikających dla klienta ze stosowania produktu

-          wykaz stóp procentowych, opłat, itp.

-          opis działania produktu

-          przykłady formularzy, wyciągów, książeczek bankowych

-          czyste kartki przeznaczone do notatek, kalkulacji, itp.

-          informacje na temat mocnych i słabych stron konkurentów oraz ceny ich produktów

-          listę pytań najczęściej zadawanych przez klientów

-          listę dokumentów niezbędnych przy zakupie produktu przez klienta

 

Otwarcie procesu sprzedaży

 

Pierwszy kontakt:

-          przedstawienie się z imienia i nazwiska

-          uśmiechanie się

-          utrzymywanie kontaktu wzrokowego

-          podanie klientowi ręki

-          wyjście zza biurka w momencie

-          pojawienia się klienta

-          zamknięcie za nim drzwi

-          osobowe zwracanie się do klienta, itp.

Centralna część procesu sprzedaży

 

Wątpliwości co do charakteru usługi:

-          niewłaściwe zrozumienie istoty produktu

-          przyzwyczajenie

-          lojalność

-          cena

-          opóźnienie decyzji

 

 

 

Zamknięcie procesu sprzedaży:

-          streszczenie przebiegu rozmowy

-          elementy kampanii promocyjnej

 

 

Postępowanie sprzedającego po skończeniu procesu sprzedaży:

-          wysłanie listu do klienta z podziękowaniem za skorzystanie z produktu naszej firmy

-          telefon do klienta z pytaniem o odczucia po zakupie

-          przesłanie klientowi dodatkowych informacji na temat produktów mogących być w kręgu zainteresowania klienta

 

 

Marketingowa strategia promocji

(system komunikacji marketingowej)

 

Promocja – obejmuje wszystkie przedsięwzięcia i środki komunikowania się – o charakterze pośrednim i bezpośrednim – z istniejącymi i potencjalnymi klientami w celu zaznajomienia ich z produktami (ofertą) firmy, zwiększenia sprzedaży oraz wykreowaniu odpowiedniego wizerunku na rynku.

Funkcje promocji:

-          informacyjno – przekonywująca

-          aktywizująca sprzedaż

-          kreująca i umacniająca pozytywny wizerunek firmy

 

Rola i znaczenie reklamy w działalności przedsiębiorstw

·                     &#...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin