ciasto miętowe.doc

(20 KB) Pobierz
CIASTO MNIĘTOWE

CIASTO MIĘTOWE

 

 

Składniki:

6 jajek, 1 szklanka mąki, 3/4 szklanki cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, 3 łyżki kakao, landrynki miętowe, 2 śnieżki, żelatyna

 

Jak przyrządzić?

Biszkopt: Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać zółtka, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem, a na końcu kakao. Lekko wymieszać, wylać do wysmarowanej margaryną lub masłem formy i piec w lekko nagrzanym piekarniku ok. 35 minut. Masa: Landrynki rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody. Żelatynę (małą) również rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody i wystudzić. Śnieżki ubić z mlekiem według przepisu na opakowaniu. Rozpuszczone landrynki wymieszać z żelatyną i dodać do ubitych śnieżek. Lekko wymieszać. Ciasto przekroić na dwa krążki, przełożyć masą. Na wierzchu również posmarować masą i posypać kolorowymi wiórkami (niebieskimi, czerwonymi lub żółtymi).

 

Potrzebne przybory:

mikser, forma do ciasta, piekarnik

 

Jak podawać?

Kroić w prostokąty i trójkąty, według uznania. Podawać mocno schłodzony! Smacznego.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin