Sałatka Kebab
Przygotowanie: 1 godz.
Smażenie: 15 min
Składniki
- 3 piersi z kurczaka
- 2 kapusty pekińskiej - lub średnia cała
- przyprawa Kebab Gyros
- 2 łyżki ketchupu
- puszka kukurydzy
- 2 cebule
- kilka ogórków konserwowych
- kilka łyżek majonezu
- papryka, może być marynowana
- wegeta, przyprawy
Etapy przygotowania
Piersi z kurczaka najlepiej podsmażyć na patelni beztłuszczowej lub z niewielką ilością oleju obficie posypując przyprawą Kebab Gyros. Cebulę pokroić drobno i posolić. Ogórki konserwowe pokroić w średnią kostkę - zawsze można dorzucić kilka więcej. Kukurydzę odsączamy.
Kapustę pekińską można pokroić drobno i wymieszać z vegetą lub solą odsączając
Cebulę pokroić drobno i posolić. Ogórki konserwowe pokroić w średnią kostkę - zawsze można dorzucić kilka więcej. Kukurydzę odsączamy
Łączymy składniki dodając kilka łyżek majonezu i 2-3 łyżki ketchupu - ile kto lubi. Doprawiamy do smaku
Sałatka jarzynowa po hiszpańsku
Przygotowanie: 30 min
Oczekiwanie: 1 godz.
Składniki na 2 porcje
- 2 marchewki, 2 jajka, duży ziemniak (lub 2 mniejsze)
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- ok. 10 oliwek
- pół papryki pieczonej ( ewentualnie konserwowej)
- 2 ogórki konserwowe
- 8 ugotowanych i obranych krewetek
- 3 paluszki krabowe
- majonez- kilka łyżek
Marchew, jajka i ziemniaka gotować razem. Po ok. 10 minutach wyjąc jajka a marchew i ziemniaki jak będą miękkie, wystudzić.
Pokroić w/w wymienione składniki i ogórka w kosteczkę, paprykę w paski.
Dodać odsączonego tuńczyka, krewetki, oliwki pokrojone paluszki krabowe i majonez, posolić, popieprzyć.
Schłodzić w lodowce przynajmniej godzinę.
Pipirrana, czyli sałatka z tuńczyka i pomidorów
Przygotowanie: 20 min
Trudność: łatwe
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 2 pomidory
- zielona papryka
- pół cebuli
- ząbek czosnku, pieprz, sól, ocet winny, 2 łyżki oliwy z oliwek
Z jajek usunąć żółtko, wrzucić do moździerza, białko pokroić na spore kawałki, wrzucić do miski.
Pomidory pokroić w duża kostkę, z części usunąć cześć z pestkami i wrzucić do moździerza.
Do pestek pomidorów i żółtek w moździerzu dodać sól, ocet, drobno posiekany czosnek i utrzeć. Dodać oliwę, wymieszać, jeśli jest b. gęste dodać trochę wody.
Pokroić paprykę i cebule w kostkę, dodać do pomidorów. Osączyć tuńczyka, wrzucić do reszty.
Do miski wlać sos z moździerza, wymieszać wszystko, schłodzić w lodowce przynajmniej godzinę żeby się ¨przegryzło¨.
Sałatka z jajkiem
Przygotowanie: 20 min.
Oczekiwanie: 1 godzina
Kaloryczność: 220 kcal/porcja
Składniki na 6 porcji
- 2 piersi kurczaka
- łyżka sosu sojowego
- sól, pieprz
- puszka czerwonej fasoli
- 3 kiszone ogórki
- czerwona cebula
- 5 jajek na twardo
- sałata roszponka
- garść kiełków
- majonez
- łyżka musztardy
Mięso oprósz solą i pieprzem, skrop sosem sojowym, wstaw na godzinę do lodówki. Usmaż, ostudź, pokrój w kostkę. Fasolę osącz, jajka obierz i pokrój. Ogórki i cebulę pokrój w cienkie talarki. Na półmisek wyłóż sałatę i resztę składników, posyp kiełkami. Majonez wymieszaj z musztardą, solą i pieprzem. Sos podawaj osobno.
Kolorowe kotleciki
Przygotowanie: 0.5 godz.
- 1.5 piersi z kurczaka (mogą być 2 podwójne)
- 4 jajka
- 2 czerwone papryki
- 1 por (mała)
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- przyprawy (sól, pieprz)
Pierś z kurczaka kroimy w kwadraty około 1 - 1.5 cm. Paprykę i por pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, wbić jajka i dodać mąkę. Dokładnie wymieszać i przyprawić do smaku.
Rozgrzać na patelni olej i kłaść łyżką kotlety wielkości zwykłych kotletów mielonych. Kotleciki są przede wszystkim bardzo wydajne ale i również smaczne. Warto je przyrządzić.
Sałatka z Tuńczyka
- 2 woreczki ryżu
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- czerwona fasola
- papryka żółta i zielona
- cebula (jak lubisz)
- przyprawy do smaku (sól, pieprz)
Ryż gotujemy wg przepisu (do sałatki tak na sypko). Paprykę i cebulkę kroimy w kostkę. Odcedzamy tuńczyka i kroimy go na kawałki. Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy przyprawami oraz majonezem. Życzę smacznego
Sałatka z łososia
- 25 dag tuszki wędzonego łososia
- 25 dag twardego żółtego sera
- pół czerwonej papryki
- pół niedużej cebuli
- majonez kielecki
- pęczek siekanej drobno pietruszki zielonej
- pieprz, sól
Ugotować i ostudzić jajka
Obrać pokroić w kostkę łososia, jajka, ser żółty
Posiekać natkę i cebulę
Połączyć składniki za pomocą majonezu, dodać pieprz, z solą ostrożnie!
Surówka z kapusty pekińskiej
Przygotowanie: ok.15 min
Trudność: bardzo łatwy
Składniki na 4 porcje
- 1 kapusta pekińska
- pół ogórka zielonego lub 4 ogórki korniszony
- cebula
- 2-3 łyżki majonezu, mała łyżeczka musztardy
- sól, pieprz, papryka ostra (jak kto lubi)
Cebulę pokroić drobno dodać pieprz, sól odrobinę octu, łyżkę oliwy; odczekać 5 min. (w tym czasie można pokroić kapustę i inne składniki).
Kapustę pokroić drobno lub jak to woli; pomidory, ogórki pokroić drobno; dodać kukurydzę.
Następnie dodajemy majonez, łyżeczkę musztardy (do smaku), przyprawy.
Zielona sałatka z szynką
Przygotowanie: 30 minut
- główka zielonej sałaty (najlepsza lodowa)
- 10 dkg szynki
- 10 dkg żółtego sera
- ogórek zielony
- 2 jajka
- majonez, ketchup, sól, pieprz
Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w kosteczkę.
Sałatę umyć osuszyć i porwać na kawałeczki.
Szynkę, żółty ser pokroić w paseczki.
Ogórka pokroić w kosteczkę.
Wszystkie składniki wymieszać przyprawić solą, pieprzem, majonezem i ketchupem.
Sałatka z chrzanem
Składniki na 1 porcję
- 1 słoik pora z marchewką
- 1 puszka kukurydzy
- 4-5 jajek
- sos chrzanowy
Jajka ugotować na twardo, pora z marchewką wyjąć ze słoika, dodać kukurydzę, jajka na twardo, wymieszać z sosem chrzanowym i gotowe.
Składniki na 8 porcji
- pierś z kurczaka lub kawałek piersi z indyka
- sałata zielona
- biała część 2 porów
- seler naciowy
- 6-8 jajek ugotowanych na twardo
- majonez lub olej z oliwy
- przyprawy chilli, pieprz i sól, jarzynka lub ziarenka smaku
Pierś pokroić w kostkę cm na cm, Wrzucić na rozgrzany olej, posypać jarzynką i obsmażyć na złoty kolor. W wersji light duszę lub gotuje na perze pierś.
Sałatę rwiemy na części, nie kroimy nożem. Pora kroimy w półplasteki delikatnie sparzymy (przelewamy wrzącą wodą). Seler kroimy na cieniutkie paseczki wcześniej wyciągając z niego twarde włókna.
Gdy pierś jest już zimna mieszamy powyższe składniki. Robimy lekki sos majonezowy. Ja mieszam majonez z jogurtem naturalnym , przyprawiamy i polewamy po sałatce.
Sałatkę wstawiamy do lodówki na co najmniej jedna godzinę jednak najlepsza jest na drugi dzień. Na wierzch kroimy jajka. ja białko kroje w drobna kostkę a żółtko rozkruszam. Aha jak zostawiamy na drugi dzień to przykrywamy papierem śniadaniowym lub ściereczką aby majonez nie stwardniał.
Pyszna sałatka
Przygotowanie: ok. 30 min
- puszka kukurydzy konserwowej
- puszka ananasów w plastrach w syropie
- słoiczek selera
- 30 dag szynki/bloku szynkowego
- cztery łyżki majonezu
- 6 jaj
Jaja gotujemy na twardo. Później oczywiście je obieramy.
Szynkę kroimy w kostkę, kukurydzę i seler odsączamy, wsypujemy do miski. Od ananasów odlewamy sok i kroimy je w drobną kostkę, dodajemy do reszty. Jaja też kroimy w kostkę i dodajemy do miski.
Mieszamy i dodajemy ok. 4 łyżki majonezu, można dolać odrobinę soku z ananasów.
Sajgonki z łososiem
Kaloryczność: 280 kcal/porcja
- 2 opakowania papieru ryżowego (po 50 g)
- mango
- 20 dag wędzonego łososia
- po 1/2 główki sałaty radicchio i rzymskiej
- 4 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżki octu winnego
- łyżka posiekanej natki
- papryczka chilli
Łososia pokroić w doś...
fizjo.awf