Pyszne sałatki.doc

(66 KB) Pobierz
Sałatka Kebab

Sałatka Kebab 

Przygotowanie: 1 godz.

Smażenie: 15 min

Składniki

-           3 piersi z kurczaka

-           2 kapusty pekińskiej - lub średnia cała

-           przyprawa Kebab Gyros

-           2 łyżki ketchupu

-           puszka kukurydzy

-           2 cebule

-           kilka ogórków konserwowych

-           kilka łyżek majonezu

-           papryka, może być marynowana

-           wegeta, przyprawy

Etapy przygotowania

Piersi z kurczaka najlepiej podsmażyć na patelni beztłuszczowej lub z niewielką ilością oleju obficie posypując przyprawą Kebab Gyros. Cebulę pokroić drobno i posolić. Ogórki konserwowe pokroić w średnią kostkę - zawsze można dorzucić kilka więcej. Kukurydzę odsączamy.

Kapustę pekińską można pokroić drobno i wymieszać z vegetą lub solą odsączając

Cebulę pokroić drobno i posolić. Ogórki konserwowe pokroić w średnią kostkę - zawsze można dorzucić kilka więcej. Kukurydzę odsączamy

Łączymy składniki dodając kilka łyżek majonezu i 2-3 łyżki ketchupu - ile kto lubi. Doprawiamy do smaku

 

Sałatka jarzynowa po hiszpańsku 

Przygotowanie: 30 min

Oczekiwanie: 1 godz.

Składniki na 2 porcje

-           2 marchewki, 2 jajka, duży ziemniak (lub 2 mniejsze)

-           puszka tuńczyka w sosie własnym

-           ok. 10 oliwek

-           pół papryki pieczonej ( ewentualnie konserwowej)

-           2 ogórki konserwowe

-           8 ugotowanych i obranych krewetek

-           3 paluszki krabowe

-           majonez- kilka łyżek

Etapy przygotowania

Marchew, jajka i ziemniaka gotować razem. Po ok. 10 minutach wyjąc jajka a marchew i ziemniaki jak będą miękkie, wystudzić.

Pokroić w/w wymienione składniki i ogórka w kosteczkę, paprykę w paski.

Dodać odsączonego tuńczyka, krewetki, oliwki pokrojone paluszki krabowe i majonez, posolić, popieprzyć.

Schłodzić w lodowce przynajmniej godzinę.

 

Pipirrana, czyli sałatka z tuńczyka i pomidorów 

Przygotowanie: 20 min

Oczekiwanie: 1 godz.

Trudność: łatwe

Składniki na 2 porcje

-          2 jajka ugotowane na twardo

-          puszka tuńczyka w sosie własnym

-          2 pomidory

-          zielona papryka

-          pół cebuli

-          ząbek czosnku, pieprz, sól, ocet winny, 2 łyżki oliwy z oliwek

Etapy przygotowania

Z jajek usunąć żółtko, wrzucić do moździerza, białko pokroić na spore kawałki, wrzucić do miski.

Pomidory pokroić w duża kostkę, z części usunąć cześć z pestkami i wrzucić do moździerza.

Do pestek pomidorów i żółtek w moździerzu dodać sól, ocet, drobno posiekany czosnek i utrzeć. Dodać oliwę, wymieszać, jeśli jest b. gęste dodać trochę wody.

Pokroić paprykę i cebule w kostkę, dodać do pomidorów. Osączyć tuńczyka, wrzucić do reszty.

Do miski wlać sos z moździerza, wymieszać wszystko, schłodzić w lodowce przynajmniej godzinę żeby się ¨przegryzło¨.

 

Sałatka z jajkiem

Przygotowanie: 20 min.

Oczekiwanie: 1 godzina

Kaloryczność: 220 kcal/porcja

Składniki na 6 porcji

-          2 piersi kurczaka

-          łyżka sosu sojowego

-          sól, pieprz

-          puszka czerwonej fasoli

-          3 kiszone ogórki

-          czerwona cebula

-          5 jajek na twardo

-          sałata roszponka

-          garść kiełków

-          majonez

-          łyżka musztardy

Etapy przygotowania

Mięso oprósz solą i pieprzem, skrop sosem sojowym, wstaw na godzinę do lodówki. Usmaż, ostudź, pokrój w kostkę. Fasolę osącz, jajka obierz i pokrój. Ogórki i cebulę pokrój w cienkie talarki. Na półmisek wyłóż sałatę i resztę składników, posyp kiełkami. Majonez wymieszaj z musztardą, solą i pieprzem. Sos podawaj osobno.

 

Kolorowe kotleciki 

Przygotowanie: 0.5 godz.

Składniki

-          1.5 piersi z kurczaka (mogą być 2 podwójne)

-          4 jajka

-          2 czerwone papryki

-          puszka kukurydzy

-          1 por (mała)

-          4 łyżki mąki ziemniaczanej

-          przyprawy (sól, pieprz)

Etapy przygotowania

Pierś z kurczaka kroimy w kwadraty około 1 - 1.5 cm. Paprykę i por pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, wbić jajka i dodać mąkę. Dokładnie wymieszać i przyprawić do smaku.

Rozgrzać na patelni olej i kłaść łyżką kotlety wielkości zwykłych kotletów mielonych. Kotleciki są przede wszystkim bardzo wydajne ale i również smaczne. Warto je przyrządzić.

 

Sałatka z Tuńczyka

Składniki

-           2 woreczki ryżu

-           2 puszki tuńczyka w sosie własnym

-           czerwona fasola

-           papryka żółta i zielona

-           cebula (jak lubisz)

-           majonez

-           przyprawy do smaku (sól, pieprz)

Etapy przygotowania

Ryż gotujemy wg przepisu (do sałatki tak na sypko). Paprykę i cebulkę kroimy w kostkę. Odcedzamy tuńczyka i kroimy go na kawałki. Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy przyprawami oraz majonezem. Życzę smacznego

 

Sałatka z łososia

Składniki na 6 porcji

-          25 dag tuszki wędzonego łososia

-          25 dag twardego żółtego sera

-          5 jajek na twardo

-          pół czerwonej papryki

-          pół niedużej cebuli

-          majonez kielecki

-          pęczek siekanej drobno pietruszki zielonej

-          pieprz, sól

Etapy przygotowania

Ugotować i ostudzić jajka

Obrać pokroić w kostkę łososia, jajka, ser żółty

Posiekać natkę i cebulę

Połączyć składniki za pomocą majonezu, dodać pieprz, z solą ostrożnie!

 

Surówka z kapusty pekińskiej 

Przygotowanie: ok.15 min

Trudność: bardzo łatwy

Składniki na 4 porcje

-          1 kapusta pekińska

-          2 pomidory

-          pół ogórka zielonego lub 4 ogórki korniszony

-          puszka kukurydzy

-          cebula

-          2-3 łyżki majonezu, mała łyżeczka musztardy

-          sól, pieprz, papryka ostra (jak kto lubi)

Etapy przygotowania

Cebulę pokroić drobno dodać pieprz, sól odrobinę octu, łyżkę oliwy; odczekać 5 min. (w tym czasie można pokroić kapustę i inne składniki).

Kapustę pokroić drobno lub jak to woli; pomidory, ogórki pokroić drobno; dodać kukurydzę.

Następnie dodajemy majonez, łyżeczkę musztardy (do smaku), przyprawy.

 

Zielona sałatka z szynką 

Przygotowanie: 30 minut

Składniki

-          główka zielonej sałaty (najlepsza lodowa)

-          10 dkg szynki

-          10 dkg żółtego sera

-          ogórek zielony

-          2 jajka

-          majonez, ketchup, sól, pieprz

Etapy przygotowania

Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w kosteczkę.

Sałatę umyć osuszyć i porwać na kawałeczki.

Szynkę, żółty ser pokroić w paseczki.

Ogórka pokroić w kosteczkę.

Wszystkie składniki wymieszać przyprawić solą, pieprzem, majonezem i ketchupem.

 

Sałatka z chrzanem

Przygotowanie: 20 min

Składniki na 1 porcję

-          1 słoik pora z marchewką

-          1 puszka kukurydzy

-          4-5 jajek

-          sos chrzanowy

Etapy przygotowania

Jajka ugotować na twardo, pora z marchewką wyjąć ze słoika, dodać kukurydzę, jajka na twardo, wymieszać z sosem chrzanowym i gotowe.

 

Sałatkowy misz-masz

Przygotowanie: 30 min

Składniki na 8 porcji

-          pierś z kurczaka lub kawałek piersi z indyka

-          sałata zielona

-          biała część 2 porów

-          seler naciowy

-          6-8 jajek ugotowanych na twardo

-          puszka kukurydzy

-          majonez lub olej z oliwy

-          przyprawy chilli, pieprz i sól, jarzynka lub ziarenka smaku

Etapy przygotowania

Pierś pokroić w kostkę cm na cm, Wrzucić na rozgrzany olej, posypać jarzynką i obsmażyć na złoty kolor. W wersji light duszę lub gotuje na perze pierś.

Sałatę rwiemy na części, nie kroimy nożem. Pora kroimy w półplasteki delikatnie sparzymy (przelewamy wrzącą wodą). Seler kroimy na cieniutkie paseczki wcześniej wyciągając z niego twarde włókna.

Gdy pierś jest już zimna mieszamy powyższe składniki. Robimy lekki sos majonezowy. Ja mieszam majonez z jogurtem naturalnym , przyprawiamy i polewamy po sałatce.

Sałatkę wstawiamy do lodówki na co najmniej jedna godzinę jednak najlepsza jest na drugi dzień. Na wierzch kroimy jajka. ja białko kroje w drobna kostkę a żółtko rozkruszam. Aha jak zostawiamy na drugi dzień to przykrywamy papierem śniadaniowym lub ściereczką aby majonez nie stwardniał.

 

Pyszna sałatka

Przygotowanie: ok. 30 min

Składniki

-          puszka kukurydzy konserwowej

-          puszka ananasów w plastrach w syropie

-          słoiczek selera

-          30 dag szynki/bloku szynkowego

-          cztery łyżki majonezu

-          6 jaj

Etapy przygotowania

Jaja gotujemy na twardo. Później oczywiście je obieramy.

Szynkę kroimy w kostkę, kukurydzę i seler odsączamy, wsypujemy do miski. Od ananasów odlewamy sok i kroimy je w drobną kostkę, dodajemy do reszty. Jaja też kroimy w kostkę i dodajemy do miski.

Mieszamy i dodajemy ok. 4 łyżki majonezu, można dolać odrobinę soku z ananasów.

 

Sajgonki z łososiem

Kaloryczność: 280 kcal/porcja

Składniki na 4 porcje

-          2 opakowania papieru ryżowego (po 50 g)

-          mango

-          20 dag wędzonego łososia

-          po 1/2 główki sałaty radicchio i rzymskiej

-          4 łyżki oleju sezamowego

-          2 łyżki octu winnego

-          łyżka posiekanej natki

-          papryczka chilli

-          sól, pieprz

Etapy przygotowania

Łososia pokroić w doś...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin