Tort ambasador.doc

(26 KB) Pobierz
Tort ambasador

Tort ambasador

składniki:

Biszkopt:

4 jajka

½ szklanki cukru

½ szklanki mąki pszennej

½ łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

3 szklanki mleka

1,5 szklanki cukru

2 budynie waniliowe

3 żółtka

2 kostki masła

3 łyżki kakao

5 dag czekolady mlecznej

1 szklanka orzechów włoskich

puszka brzoskwiń

¾ szklanki rodzynek

skórka z cytryny

sok z ½ cytryny

Do dekoracji:

5 dag czekolady mlecznej

wykonanie:

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem średniej wielkości tortownicy (o średnicy 24 cm). Piec ok. 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i nasączyć go sokiem z brzoskwiń.

2,5 szklanki mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku rozpuścić budynie waniliowe, żółtka, i wlać do gotującego się mleka. Ugotować budyń i ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, cały czas ucierając dodawać ostudzony budyń. Krem podzielić na dwie części. Do jednej części kremu dodać kakao, pokrojoną w kostkę czekoladę, pokrojone orzechy włoskie i wymieszać. Do drugiej części dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie, rodzynki (można je wcześniej zalać gorącą wodą i dodać kilka kropel aromatu migdałowego, zostawić tak na ok. 30 minut, a następnie odcedzić), otartą skórkę z cytryny i sok z polowy cytryny. Delikatnie wymieszać.

Na biszkopt wyłożyć masę kakaową, a następnie masę z brzoskwiniami. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach czekoladę. Schłodzić w lodówce.

 

Smacznego.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin