Plastyczna masa cukrowa do ozdabiania tortu.doc

(22 KB) Pobierz
Plastyczna masa cukrowa do ozdabiania tortu

Plastyczna masa cukrowa do ozdabiania tortu

Masa jest bardzo plastyczna, świetnie się wałkuje, ja wałkowałam pomiędzy papierem do pieczenia, żeby było równiutko i żeby nie było problemu z odlepieniem od wałka, czy blatu. Wystarczyło mi na pokrycie piętrowego tortu + ozdoby i jeszcze sporo zostało.

1/2 kostki margaryny lub masła
1 szkl wody
25 dkg mąki pszennej
1/2 kg cukru pudru
barwniki spożywcze

"Wodę gotujemy z tłuszczem, po zagotowaniu wsypujemy mąkę, dokłądnie mieszamy, chwilę prażymy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy cukier puder i wyrabiamy na gładką masę. Dodajemy barwniki. Kiedy przestygnie można zaczynać lepienie ozdób.

Masa pozostawiona bez przykrycia na dłużej zastyga na wierzchu - co daje się zniwelowac poprzez ponowne zagniatanie - ale żeby nie było klopotu - przykryć naczynie folią, lub włozyć masę do woreczka.
Masa jest bardzo długo plastyczna, więc nie trzeba się śpieszyć, można bawić się jak plasteliną. Można wałkować i wykrajać kształty foremkami.
Gotowe ozdoby można obtaczać w cukrze co daje dodatkowy efekt dekoracyjny.
Ozdoby z czasem zasychają, na powierzchni robi się skorupka która nie pęka, ułatwia to przenoszenie ozdób, jednak nie jest na tyle twarda żeby nie można ich było zjeść. "

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin