Snikers
Kruche ciasto: 1 kostka miękkiej margaryny 3/4 szklanki cukru 3 całe jajka 3 łyżki miodu 5 szklanek mąki 2 małe łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody Wszystko razem zagnieść w misce, podzielić na 3 części, każda piec osobno około 10 minut na 180 stopni. Przedtem wysmaruj blachę margaryna i oprósz bułką tartą za każdym razem, żeby pojedynczy blat ciasta nie przywarł do blachy. Ugotuj budyń np. śmietankowy wg przepisu i wyłóż go gorący na pierwszy blat ciasta, przykryj następnym. Ugotuj karmel (czyli mleko słodzone w puszce ok. 3h – wstaw do gotowania już wcześniej) wyłóż na drugi blat , przykryj trzecim, a na nim wyłóż masę orzechową na gorąco. Masa orzechowa: 25 dkg orzechów (sparzyć i posiekać) 2 łyżki miodu 1/2 kostki margaryny 7 łyżek cukru Rozpuść margarynę z cukrem, dodaj miód i orzechy, gotuj na małym ogniu około 15 minut.
andrej80