Jak zrobić uszka.pdf

(38 KB) Pobierz
Jak zrobić uszka
Jak zrobić uszka?
Składniki:
Na ciasto
- 0,5kg mąki
- jajko
- łyżka oleju
- łyżka soli
- woda (ile ciasto zabierze, około szklanki)
Na farsz
- dwie garści suszonych grzybów
- mała cebula
- dwie łyżki oleju
- wegeta, sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Farsz robimy w następujący sposób: Grzyby gotujemy w osolonej
wodzie. Po około godzinie wymieniamy wodę. Robimy tak jeszcze raz
po kolejnej. Cały cykl gotowania powinien trwać do 4 godzin. Grzyby
mielimy przez drobne sitko i podsmażamy (na oleju) z poszatkowaną
cebulką (aż cebulka się lekko zrumieni). Doprawiamy do smaku i
odstawiamy w chłodne miejsce. Zanim farsz wystygnie mamy czas na
zrobienie ciasta. I tutaj żadnej filozofii nie ma... Wystarczy wymieszać
ze sobą wyżej wymienione składniki, aż do uzyskania jednolitej masy.
Następnie wyrobione ciasto dzielimy na 4 równe części i
rozwałkowujemy na placki o grubości 2-3mm. Z placków wycinamy
kółka (najlepiej robić to wierzchem, uprzednio opróżnionego;),
kieliszka), Na środek każdego wyciętego placka kładziemy trochę
farszu i łączymy ze sobą brzegi. Powstanie nam coś jak mały
pierożek. Pierożek taki łapiemy za końce półokręgu i łączymy je ze
sobą w celu uzyskania kształtu uszka.
Tak przygotowane uszka należy jeszcze ugotować w wodzie z
dodatkiem soli i oleju. Wrzucamy je na wrzątek i po wypłynięciu na
wierzch czekamy jeszcze 5-8 minut, aż się dobrze ugotują. Na koniec
odławiamy je łyżką cedzakową i mieszamy z odrobiną oleju w misce
żeby się nie posklejały.
1
Uszka najlepiej smakują podane z barszczykiem:)
2
Zgłoś jeśli naruszono regulamin