Zupa postna.txt

(0 KB) Pobierz
Zupa postna 

Skladniki:
Sliwki suszone 20 dag
Grzyby suszone 5 dag
Marchew srednia 1 szt.
Pietruszka 1 szt.
Seler maly 1/2 szt.
Jablka winne 2 szt.
Cebula mala 1 szt.
Maslo 6 dag
Maka pszenna 3 dag
Woda 1 1/4 litra
Sol,cukier,szczypta starej galki muszkatulowej 

Przepis:
Grzyby namoczyc w przegotowanej wystudzonej wodzie poprzedniego dnia.W oddzielnym naczyniu w podobny sposob namoczyc sliwki suszone.Nastepnego dnia grzyby ugotowac w tej samej wodzie,w ktorej sie moczyly,jablka obrac, pokroic w gruba kostke i ugotowac wraz ze sliwkami.Warzywa umyc,obrac i ugotowac w pozostalej czesci wody z dodatkiem soli,oraz szczypty galki muszkatulowej.Po ugotowaniu warzywa wyjac z wywaru i odlozyc.Do ugotowanych sliwek z jablkami dodac wywar z war zyw i grzybow oraz pokrojone w drobna kosteczke lub paseczki grzyby.Na masle sporzadzic jasna zasmazke i zagescic nia zupe.Po zagotowaniu przyprawic ostatecznie do smaku sola i cukrem.Podawac na goraco z makaronem domowym lub kluskami kladzionymi.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin