MUSZLE Z MIĘSEM W SOSIE POMIDOROWYM
SKŁADNIKI: (na 4 porcje):
· 40 dużych muszli makaronowych conhiglioni (np. Lubella),
nadzienie:
· 50 dag mięsa mielonego wołowo – wieprzowego,
· 25 dag pieczarek,
· 2 cebule,
· 2 łyżki oleju,
· sól i pieprz,
· majeranek,
· papryka słodka,
· chili,
sos pomidorowy:
· 2 puszki pomidorów krojonych lub kilka świeżych,
· 2 łyżki oliwy,
· 2 ząbki czosnku,
· 1 łyżeczka oregano,
· 1 łyżeczka bazylii,
· 1 łyżeczka soli,
· 1/2 łyżeczki cukru,
· odrobina pieprzu,
· 20 dag sera żółtego.
SPOSÓB WYKONANIA:
1. Muszle makaronowe ugotować al dente według instrukcji na opakowaniu
2. Sos: wszystkie składniki umieścić w rondelku. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i mieszając, gotować przez 10 minut. Gotowy sos wlać do żaroodpornej formy.
3. Farsz: cebule i pieczarki drobno pokroić. Podsmażyć na patelni. Dodać mięso. Doprawić majerankiem, papryką słodką, solą, pieprzem i odrobiną chili. Dusić około 20 min.
4. Muszle makaronowe zaparzyć we wrzątku, delikatnie rozdzielić. Nadziewać przygotowanym farszem i układać w naczyniu żaroodpornym z sosem. Całość posypać tartym serem.
5. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i zapiekać przez około 30 minut.
jolusia_1