MUSZLE Z MIĘSEM W SOSIE POMIDOROWYM.docx

(93 KB) Pobierz

MUSZLE Z MIĘSEM W SOSIE POMIDOROWYM

12.jpg13.jpg

 

SKŁADNIKI: (na 4 porcje):

 

·         40 dużych muszli makaronowych conhiglioni (np. Lubella),

 

nadzienie:

·         50 dag mięsa mielonego wołowo – wieprzowego,

·         25 dag pieczarek,

·         2 cebule,

·         2 łyżki oleju,

·         sól i pieprz,

·         majeranek,

·         papryka słodka,

·         chili,

 

sos pomidorowy:

·         2 puszki pomidorów krojonych lub kilka świeżych,

·         2 łyżki oliwy,

·         2 ząbki czosnku,

·         1 łyżeczka oregano,

·         1 łyżeczka bazylii,

·         1 łyżeczka soli,

·         1/2 łyżeczki cukru,

·         odrobina pieprzu,

·         20 dag sera żółtego.

 

SPOSÓB WYKONANIA:

1.   Muszle makaronowe ugotować al dente według instrukcji na opakowaniu

2.   Sos: wszystkie składniki umieścić w rondelku. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i mieszając, gotować przez 10 minut. Gotowy sos wlać do żaroodpornej formy. 

3.   Farsz: cebule i pieczarki drobno pokroić. Podsmażyć na patelni. Dodać mięso. Doprawić majerankiem, papryką słodką, solą, pieprzem i odrobiną chili. Dusić około 20 min. 

4.   Muszle makaronowe zaparzyć we wrzątku, delikatnie rozdzielić. Nadziewać przygotowanym farszem i układać w naczyniu żaroodpornym z sosem. Całość posypać tartym serem. 

5.   Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i zapiekać przez około 30 minut.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin