A AmoretkiAuszpik z indyka lub kapłonaAuszpik z nóżek cielęcychB Baranina duszona po styryjskuBaranina duszona z groszkiemBaranina duszona z jarzynami (a la jardiniere)Baranina duszona z kapustąBaranina duszona z rzepąBaranina na sposób turecki z ryżemBaranina z ryżemBarszcz czystyBarszcz mrożony z świeżą botwinkąBarszcz ukraińskiBarszcz ze śmietanąBarszcz wołyńskiBarszcz z przodków zajęczychBarszcz wigilijnyBażanty pieczoneBefsztyk po angielskuBefsztyk po tatarsku na surowoBefsztyk po wiedeńskiBefsztyk skrobanyBefsztyki z masłem sardelowemBefsztyk z mięsa surowego (inny przepis)Befsztyk z polędwicyBefsztyk zwyczajnyBekasy, słomkiBigosBigos cielęcy z jabłkamiBigos z pozostałej pieczeni z jabłkami lub ogórkamiBitki w śmietanieBitki królewieckieBitki ze śledziBitki ze śledziem lub sardelamiBlinyBoczek wędzony z brukwiąBoczek wieprzowy duszony ze słodką kapustąBoczek wieprzowy duszony z kalarepkąBoczek wędzony wypiekany z kartoflamiBoczek wędzony z grochem i kasząBoczek z dzika z sosem głogowymBób suchy gotowanyBób zielony w strączkachBrukiewBrukiew duszona z kartoflamiBrukiew wydrążonaBudynie z surowej wątróbkiBudyń z duszonej wątróbkiBudyń z grzybówBulion mocnyBulion z jajemBulion zwyczajnyBulwyBulwy "au gratin"Bulwy na buljonieBulwy smażoneBułeczki nadziewane zamiast pasztecikówBułeczki "picant"Bułeczki z sardelamiBułeczki zwane "kanapkami"BurakiC Cąber barani po angielskuCąber cielęcy pieczonyCąber jeleni ze śmietanąCąber sarni i jeleniCąber sarni ze śmietanąCąber z beszamelemCąber z dzika pieczonyCiasteczko laneCiasto drożdżowe do pierogów ruskichCiasto francuskieCiasto maślane (bardzo dobre)Ciasto krucheCiasto półfrancuskieCiasto szprycowe na masie lub szmalcuCiasto żytnie na pasztetyCielęce kreskiCielęcy mostek nadziewany na pieczysteCielęcy mostek lub łopatka w szarym sosieCielęca pieczeń z kawioremCielęcina marynowana na inny sposób, czyli "seefisch"Chłodnik gotowanyChłodnik litewski na surowej śmietanieChłodnik z ogórkówChłodnik z wiśniCielęca wątróbkaCietrzew lub głuszecCietrzew lub głuszec ze śmietaną"Civet de lievre" (potrawka z zająca).Consomme royalChruściele i kurki wodneChrzanCynaderki cielęce smażoneCynaderki duszone z maderąCynaderki wieprzowe z kasząCynadry baranie duszoneCynadry wieprzoweCynadry wołoweCyranki czyli dzikie kaczkiCzarninaCzyściec bulwiastyĆwikła (boćwina)D Dubelty i krzykiDyniaDynia duszonaDynia na kwaśnoDynia smażonaDynia szparagowa z bułeczką i z masłemDzikDzik na pieczysteDzikie gęsi pieczoneDzikie kaczki pieczoneDzikie kaczki w sosieE "Entre-cote"F Farsz mięsnyFarsz pasztetowy z wątróbkiFarsz pasztetowy z wątróbką do prosięcia (inny przepis)Farsz słodki z kasztanówFarsz z kapusty do ruskich pierogówFarsz z kaszy do prosięciaFarsz z rodzynkamiFarsz z mięsa z kasztanamiFarsz z rodzynkami drobiowyFasola biała na kwaśnoFasola sucha z masłemFasola szparagowaFasola zielona po angielskuFasolka zielona na kwaśnoFasolka szparagowa na kwaśno ze śmietaną"Filet Mignon" z sosem pomidorowymFilet saute z maderą i szampionamiFilet z jeleniaFilety z Jelenia z buraczkamiFlakiFlaki baranieFląderkiForszmak na gorąco lub na zimno"Fricasse" z kurcząt"Fricandeau" cielęce z ostrym sosem"Fricandeau" z jesiotra"Fricandeau" z pieczeni cielęcejFrykando cielęce w zrazikachFrytura czyli tłuszcz wołowyG Galareta z linaGalareta z wieprzowych nógGęsie pałkiGęsie wątróbkiGęś nadziewanaGęś pieczonaGęś pieczona ostra z musztardąGęś po francusku z pomidoramiGłowizna faszerowanaGłowizna wieprzowa duszona z kapustąGłowizna wieprzowa duszona z puree z grochuGłówka cielęca "a la financiere"Główka cieląca "a la vinaigrette"Główka cielęca smażona z sosem tatarskimGołąbki ze słodkiej kapusty, postneGołąbki z kiszonej kapustyGołąbki z ryżem i mięsemGołębie pieczoneGołębie za kuropatwyGołębie zamiast kwiczołówGroch biały szablastyGroch szablasty zielonyGroch zielony cukrowyGroch żółty zwyczajnyGroszek zielonyGroszek zielony suszony lub konserwowanyGruszki duszone na jarzynęGrzanki do zupGrzanki do zup owocowychGrzanki z bułekGrzanki z bułek przekładane marmoladą lub galaretą porzeczkowąGrzanki z bułki z parmezanem i siekanką mięsaGrzanki zwyczajneGrzybek biszkoptowyGrzybek do rosołuGrzybek zwyczajny bardzo dobryGrzyby duszone ze śmietanąGrzyby maślakiGrzyby podpieńkiGrzyby prawdziwe smażoneGrzyby smażone w całości. (Inny sposób)Grzyby szatkowane, suszone, jak świeżeGrzyby z jajamiGulasz węgierskiGulasz wieprzowy (Gulyas)H Ham and eegsHomaryI Indyk faszerowany truflamiIndyk pieczony nadzianyIndyk z truflami w sosie maderowymIndyk z rożna J Jabłka w cieście smażoneJaja na miękkoJaja na śniadanieJaja sadzone na masieJaja w skorupkachJaja w koszulkachJajecznica biła na masieJajecznica z szynkąJajka faszerowane w skorupkachJajka w koszulkach (poches)JarmużJarmuż z boczkiem lub kiełbasąJarmuż z jajkamiJarmuż z kasztanamiJarząbki pieczoneJarzyny "a la Jardiniere"JeleńJesiotr marynowanyJesiotr pieczonyJesiotr po polsku w śmietanieK Kablion i łupacz "au gratin"Kablion i łupacz po angielskuKablion i łupacz po węgierskuKablion i łupacz z chrzanemKablion i łupacz z masłemKaczka duszona w sosie kaparowymKaczka faszerowana po francuskuKaczka pieczonaKaczka w złotym sosieKaczki młode "a la Nelson"KalafioryKalafiory "au gratin"Kalafiory na zimnoKalafiory po włoskuKalafiory z parmezanemKalarepa nadziewanaKalbsteak z jajemKardyKardy z bułeczką z masłemKardy "au gratin"Kartofle do rosołuKapłon kura lub pularda z kremem z piecaKapłon pieczony w piecuKapusta brukselska na łodygachKapusta brukselska z bułeczkąKapusta czerwona duszonaKapusta kwaszona postna z grzybamiKapusta modra z winemKapusta na kwaśno z jabłkamiKapusta na kwaśno z pomidoramiKapusta na prędce kiszona ze śmietanąKapusta słodkaKapusta świeża na kwaśno "przymuszana"Kapusia włoska duszona z kminkiemKapusta włoska duszona na rumiano (Wyborna)Kapusta włoska faszerowana ryżem i grzybkamiKapusta włoska nadziewanaKapusta z grzybamiKapuśniakKarasie ze śmietanąKaraś smażonyKaraś z jajamiKarczochyKarczochy na gorąco z octem i oliwą lub ostrym sosemKarczochy z sosem holenderskimKarmelKarmonadle czyli kotlety wieprzoweKarp duszony po żydowskuKarp, leszcz lub lin w szarym sosieKarp marynowanyKarp na niebieskoKarp po królewskuKarp smażonyKarp w galarecieKarp w galarecie po żydowskuKarp z wody z masłemKarp z wody z sosem tatarskimKartofelki do sztuki mięsaKartofleKartofle "a la Maitre d'Hotel"Kartofle młode gotowane bez wodyKartofle nadziewane grzybamiKartofle na kwaśno z kiełbaskamiKartofle pieczoneKartofle smażoneKartofle tarte ze śmietanąKartofle w łupinachKartofle wypiekane z farszem mięsnymKartofle wypiekane z jajami i ze śledziemKartofle wypiekane z jajami i ze śmietanąKartofle wypiekane z szynkąKartofle z beszamelemKasza drobna tatarczana zatarta jajamiKasza jaglana prażona z śliwkami...
lilith1108