Spis alfabetyczny.odt

(22 KB) Pobierz

A
Amoretki
Auszpik z indyka lub kapłona
Auszpik z nóżek cielęcych

B
Baranina duszona po styryjsku
Baranina duszona z groszkiem
Baranina duszona z jarzynami (a la jardiniere)
Baranina duszona z kapustą
Baranina duszona z rzepą
Baranina na sposób turecki z ryżem
Baranina z ryżem
Barszcz czysty
Barszcz mrożony z świeżą botwinką
Barszcz ukraiński
Barszcz ze śmietaną
Barszcz wołyński
Barszcz z przodków zajęczych
Barszcz wigilijny
Bażanty pieczone
Befsztyk po angielsku
Befsztyk po tatarsku na surowo
Befsztyk po wiedeński
Befsztyk skrobany
Befsztyki z masłem sardelowem
Befsztyk z mięsa surowego (inny przepis)
Befsztyk z polędwicy
Befsztyk zwyczajny
Bekasy, słomki
Bigos
Bigos cielęcy z jabłkami
Bigos z pozostałej pieczeni z jabłkami lub ogórkami
Bitki w śmietanie
Bitki królewieckie
Bitki ze śledzi
Bitki ze śledziem lub sardelami
Bliny
Boczek wędzony z brukwią
Boczek wieprzowy duszony ze słodką kapustą
Boczek wieprzowy duszony z kalarepką
Boczek wędzony wypiekany z kartoflami
Boczek wędzony z grochem i kaszą
Boczek z dzika z sosem głogowym
Bób suchy gotowany
Bób zielony w strączkach
Brukiew
Brukiew duszona z kartoflami
Brukiew wydrążona
Budynie z surowej wątróbki
Budyń z duszonej wątróbki
Budyń z grzybów
Bulion mocny
Bulion z jajem
Bulion zwyczajny
Bulwy
Bulwy "au gratin"
Bulwy na buljonie
Bulwy smażone
Bułeczki nadziewane zamiast pasztecików
Bułeczki "picant"
Bułeczki z sardelami
Bułeczki zwane "kanapkami"
Buraki

C
Cąber barani po angielsku
Cąber cielęcy pieczony
Cąber jeleni ze śmietaną
Cąber sarni i jeleni
Cąber sarni ze śmietaną
Cąber z beszamelem
Cąber z dzika pieczony
Ciasteczko lane
Ciasto drożdżowe do pierogów ruskich
Ciasto francuskie
Ciasto maślane (bardzo dobre)
Ciasto kruche
Ciasto półfrancuskie
Ciasto szprycowe na masie lub szmalcu
Ciasto żytnie na pasztety
Cielęce kreski
Cielęcy mostek nadziewany na pieczyste
Cielęcy mostek lub łopatka w szarym sosie
Cielęca pieczeń z kawiorem
Cielęcina marynowana na inny sposób, czyli "seefisch"
Chłodnik gotowany
Chłodnik litewski na surowej śmietanie
Chłodnik z ogórków
Chłodnik z wiśni
Cielęca wątróbka
Cietrzew lub głuszec
Cietrzew lub głuszec ze śmietaną
"Civet de lievre" (potrawka z zająca).
Consomme royal
Chruściele i kurki wodne
Chrzan
Cynaderki cielęce smażone
Cynaderki duszone z maderą
Cynaderki wieprzowe z kaszą
Cynadry baranie duszone
Cynadry wieprzowe
Cynadry wołowe
Cyranki czyli dzikie kaczki
Czarnina
Czyściec bulwiasty
Ćwikła (boćwina)

D
Dubelty i krzyki
Dynia
Dynia duszona
Dynia na kwaśno
Dynia smażona
Dynia szparagowa z bułeczką i z masłem
Dzik
Dzik na pieczyste
Dzikie gęsi pieczone
Dzikie kaczki pieczone
Dzikie kaczki w sosie

E
"Entre-cote"

F
Farsz mięsny
Farsz pasztetowy z wątróbki
Farsz pasztetowy z wątróbką do prosięcia (inny przepis)
Farsz słodki z kasztanów
Farsz z kapusty do ruskich pierogów
Farsz z kaszy do prosięcia
Farsz z rodzynkami
Farsz z mięsa z kasztanami
Farsz z rodzynkami drobiowy
Fasola biała na kwaśno
Fasola sucha z masłem
Fasola szparagowa
Fasola zielona po angielsku
Fasolka zielona na kwaśno
Fasolka szparagowa na kwaśno ze śmietaną
"Filet Mignon" z sosem pomidorowym
Filet saute z maderą i szampionami
Filet z jelenia
Filety z Jelenia z buraczkami
Flaki
Flaki baranie
Fląderki
Forszmak na gorąco lub na zimno
"Fricasse" z kurcząt
"Fricandeau" cielęce z ostrym sosem
"Fricandeau" z jesiotra
"Fricandeau" z pieczeni cielęcej
Frykando cielęce w zrazikach
Frytura czyli tłuszcz wołowy

G
Galareta z lina
Galareta z wieprzowych nóg
Gęsie pałki
Gęsie wątróbki
Gęś nadziewana
Gęś pieczona
Gęś pieczona ostra z musztardą
Gęś po francusku z pomidorami
Głowizna faszerowana
Głowizna wieprzowa duszona z kapustą
Głowizna wieprzowa duszona z puree z grochu
Główka cielęca "a la financiere"
Główka cieląca "a la vinaigrette"
Główka cielęca smażona z sosem tatarskim
Gołąbki ze słodkiej kapusty, postne
Gołąbki z kiszonej kapusty
Gołąbki z ryżem i mięsem
Gołębie pieczone
Gołębie za kuropatwy
Gołębie zamiast kwiczołów
Groch biały szablasty
Groch szablasty zielony
Groch zielony cukrowy
Groch żółty zwyczajny
Groszek zielony
Groszek zielony suszony lub konserwowany
Gruszki duszone na jarzynę
Grzanki do zup
Grzanki do zup owocowych
Grzanki z bułek
Grzanki z bułek przekładane marmoladą lub galaretą porzeczkową
Grzanki z bułki z parmezanem i siekanką mięsa
Grzanki zwyczajne
Grzybek biszkoptowy
Grzybek do rosołu
Grzybek zwyczajny bardzo dobry
Grzyby duszone ze śmietaną
Grzyby maślaki
Grzyby podpieńki
Grzyby prawdziwe smażone
Grzyby smażone w całości. (Inny sposób)
Grzyby szatkowane, suszone, jak świeże
Grzyby z jajami
Gulasz węgierski
Gulasz wieprzowy (Gulyas)

H
Ham and eegs
Homary

I
Indyk faszerowany truflami
Indyk pieczony nadziany
Indyk z truflami w sosie maderowym
Indyk z rożna

J
Jabłka w cieście smażone
Jaja na miękko
Jaja na śniadanie
Jaja sadzone na masie
Jaja w skorupkach
Jaja w koszulkach
Jajecznica biła na masie
Jajecznica z szynką
Jajka faszerowane w skorupkach
Jajka w koszulkach (poches)
Jarmuż
Jarmuż z boczkiem lub kiełbasą
Jarmuż z jajkami
Jarmuż z kasztanami
Jarząbki pieczone
Jarzyny "a la Jardiniere"
Jeleń
Jesiotr marynowany
Jesiotr pieczony
Jesiotr po polsku w śmietanie

K
Kablion i łupacz "au gratin"
Kablion i łupacz po angielsku
Kablion i łupacz po węgiersku
Kablion i łupacz z chrzanem
Kablion i łupacz z masłem
Kaczka duszona w sosie kaparowym
Kaczka faszerowana po francusku
Kaczka pieczona
Kaczka w złotym sosie
Kaczki młode "a la Nelson"
Kalafiory
Kalafiory "au gratin"
Kalafiory na zimno
Kalafiory po włosku
Kalafiory z parmezanem
Kalarepa nadziewana
Kalbsteak z jajem
Kardy
Kardy z bułeczką z masłem
Kardy "au gratin"
Kartofle do rosołu
Kapłon kura lub pularda z kremem z pieca
Kapłon pieczony w piecu
Kapusta brukselska na łodygach
Kapusta brukselska z bułeczką
Kapusta czerwona duszona
Kapusta kwaszona postna z grzybami
Kapusta modra z winem
Kapusta na kwaśno z jabłkami
Kapusta na kwaśno z pomidorami
Kapusta na prędce kiszona ze śmietaną
Kapusta słodka
Kapusta świeża na kwaśno "przymuszana"
Kapusia włoska duszona z kminkiem
Kapusta włoska duszona na rumiano (Wyborna)
Kapusta włoska faszerowana ryżem i grzybkami
Kapusta włoska nadziewana
Kapusta z grzybami
Kapuśniak
Karasie ze śmietaną
Karaś smażony
Karaś z jajami
Karczochy
Karczochy na gorąco z octem i oliwą lub ostrym sosem
Karczochy z sosem holenderskim
Karmel
Karmonadle czyli kotlety wieprzowe
Karp duszony po żydowsku
Karp, leszcz lub lin w szarym sosie
Karp marynowany
Karp na niebiesko
Karp po królewsku
Karp smażony
Karp w galarecie
Karp w galarecie po żydowsku
Karp z wody z masłem
Karp z wody z sosem tatarskim
Kartofelki do sztuki mięsa
Kartofle
Kartofle "a la Maitre d'Hotel"
Kartofle młode gotowane bez wody
Kartofle nadziewane grzybami
Kartofle na kwaśno z kiełbaskami
Kartofle pieczone
Kartofle smażone
Kartofle tarte ze śmietaną
Kartofle w łupinach
Kartofle wypiekane z farszem mięsnym
Kartofle wypiekane z jajami i ze śledziem
Kartofle wypiekane z jajami i ze śmietaną
Kartofle wypiekane z szynką
Kartofle z beszamelem
Kasza drobna tatarczana zatarta jajami
Kasza jaglana prażona z śliwkami
...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin