barszcz z uszkami.txt

(1 KB) Pobierz
Sk�adniki:
2 kg burak�w �wik�owych
7 dag suszonych grzyb�w
2 cebule
2 ziarenka ziela angielskiego
li�� laurowy
sok z cytryny
cukier
pieprz
s�l

Ciasto: 
20 dag m�ki
�y�ka oleju
s�l

Nadzienie: 
grzyby z wywaru
�y�ka tartej bu�ki
�y�ka mas�a
cebula
jajo
pieprz
s�l


Spos�b przygotowania:
Grzyby umy�, zala� niedu�� ilo�ci� zimnej wody. Moczy� 2-3 godz., potem gotowa� w tej samej wodzie, odcedzi� (wywar zachowa�). Buraki obra�, wyp�uka�, drobno pokroi� lub utrze� na tarce o grubych otworach, wrzuci� do garnka. Doda� pokrojone cebule, przyprawy. Wla� 3 litry zimnej wody i gotowa�, a� buraki zmi�kn�. Gdy wystygn�, przecedzi� wywar, dola� wywar z grzyb�w, zagotowa�, przyprawi� cukrem, pieprzem, sol� i sokiem z cytryny. Zanim buraki si� ugotuj�, zrobi� uszka. Cebul� zeszkli� na ma�le, doda� posiekane grzyby i bu�k� tart�, wymiesza�. Gdy masa przestygnie, wbi� jajo, wymiesza�, przyprawi� pieprzem i sol�. M�k� i szczypt� soli wymiesza� widelcem z kilkoma �y�kami gor�cej wody i olejem, a gdy masa przestygnie, zagnie�� ciasto. Cienko je rozwa�kowa� i pokroi� na niedu�e kwadraty. Na ka�dym u�o�y� porcj� farszu, z�o�y� ciasto po przek�tnej, po��czy� i zlepi�, zaciskaj�c brzegi powsta�ych tr�jk�t�w. W�o�y� uszka do lekko posolonego wrz�tku i gotowa�, a� wyp�yn�. Odcedzi� je, roz�o�y� do talerzy i zala� gor�cym barszczem.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin