obejrzyj film
Słodki ziemniak to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych kartofli. Przy zakupie zwróć uwagę, żeby skórka nie była obita. Lepsze są średnie okazy od tych naprawdę wielkich. Słodkie ziemniaki pochodzą z Ameryki Środkowej. Takie większe okazy mogą ważyć nawet 5 kg. Teraz spokojnie można je dostać w większych sklepach i supermarketach.Dla 2 osóbCzas przygotowania: 35 min.
Jak to zrobić:1. Rozpuść kostkę bulionową w 600 ml wrzątku.2. Umyj i obierz marchewkę i słodkiego ziemniaka.3. Pokrój marchewkę w półtalarki, a ziemniaka w ćwierćtalarki.4. Posiekaj cebulę w drobną kostkę.5. Posiekaj drobno czosnek.6. Rozgrzej oliwę na głębokiej patelni i wrzuć cebulę, czosnek, marchewkę i patata. Smaż około 3 min.7. Zalej warzywa bulionem przecedzonym przez sitko i gotuj zupę na małym ogniu ok. 20 min. Mieszaj od czasu do czasu.8. Zmiksuj zupę. Wlej sok pomarańczowy i jogurt.9. Wymieszaj. Posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem.10. Posyp posiekaną kolendrą lub pietruszką.Bon appetit!
drukować
· Zupa ze słodkich ziemniaków z cebulą:
· 1 słodki ziemniak
· 1 duża marchewka
· 1 cebula
· 1 ząbek czosnku
· 1 kostka bulionu warzywnego KNORR
· 150 ml soku pomarańczowego
· 1/2 pęczka świeżej pietruszki lub kolendry
· 150 ml jogurtu naturalnego
· 2 łyżki oliwy
· sól i pieprz do smaku
tojapatka