MARCIN KLABAN/AGENCJA GAZETA
Racuchy
22-12-2000Racuch pierwszy - drożdżowy, racuch drugi - zsiadłomlecznyKiedy stoi na stole talerz pełen racuchów, muszę wyciągnąć rękę. Racuchy najlepiej jeść palcami. "Łapać w locie". A potem wzdychać. Oj!Racuch pierwszy - drożdżowy* 2 jaja * 1 szkl. mleka * 1 szkl. mąki pszennej * 1 łyżeczka drożdży* szczypta soli * szczypta cukru * kilka kropli aromatu waniliowegoMleko wymieszać z drożdżami, dodać cukier, sól i zostawić na mniej więcej 10 min w ciepłym miejscu.Do rozczynu drożdżowego dodać przesianą mąkę, ubite na pianę jaja i aromat waniliowy. Dokładnie wymieszać, pozostawić do wyrośnięcia (ok. 20 min).Smażyć w średnio głębokim tłuszczu, aż będą puszyste i rumiane.Racuch drugi - zsiadłomleczny* 2 jaja * 1 szkl. zsiadłego mleka lub kefiru * 1 szkl. mąki pszennej* szczypta soli * szczypta cukru * 1/2 łyżeczki sody oczyszczonejWszystkie składniki dokładnie wymieszać. Smażyć jak Racuch Pierwszy.Uwaga 1Do ciasta na racuchy można dodawać różne owoce: jabłka, gruszki, jagody, truskawki, kwiat bzu, morele, brzoskwinie.Uwaga 2Racuchy można posypać cukrem pudrem. Można jeść z konfiturami.
hazelleyes86