Zapiekanka z kaszy jęczmiennej z grzybami.rtf

(7 KB) Pobierz
Zapiekanka z kaszy jêczmiennej z grzybami

Zapiekanka z kaszy jęczmiennej z grzybami

 

Składniki na 4 porcje:

30 dag jęczmiennej kaszy

2,5 szklanki Bulionu warzywnego WINIARY

3 łki masła

80 dag grzybów (podgrzybki,  maślaki, prawdziwki)

duża cebula

pół szklanki śmietany

jajo

2  łki  startego żółtego sera

łka tartej bułki

l, pieprz

 

Umytą kaszę osącz na sicie. Zagotuj Bulion warzywny z dodatkiem łki masła, soli i pieprzu, wsyp do niego kaszę, zamieszaj i gotuj na niewielkim ogniu.

 

Drobno pokrojoną cebulę zeszklij na maśle (druga łka), dodając pokrojone w paseczki grzyby. Chwilę smaż mieszając, po czym leciutko skrop wodą i duś pod przykryciem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

 

Żaroodporne naczynie wysmaruj pozostałym masłem i posyp tartą buł. Włóż do niego najpierw połowę kaszy, potem - grzyby z cebulą, a na końcu - pozostałą kaszę. Polej ją śmietaną, dokładnie rozmieszaną z jajem, solą oraz pieprzem i posyp startym żółtym serem. Zapiekankę wstaw do nagrzanego piekarnika na kilkanaście minut.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin