Zapiekanka z ryby i fasoli.rtf

(6 KB) Pobierz
Zapiekanka z ryby i fasoli

Zapiekanka z ryby i fasoli

 

Składniki:

40 dag ugotowanej lub upieczonej ryby

2 szklanki suchej fasoli

25 dag pomidorów

2 łki oleju

uszcz do formy

bek czosnku

goździk

sproszkowana bazylia

pieprz

l

pół łki posiekanej natki pietruszki

 

Fasolę namocz na noc. Następnego dnia ugotuj ją pod przykryciem w tej samej wodzie, w której się moczyła, dodając jeden goździk. Pod koniec gotowania posól, odcedź, nie zapomnij o wyjęciu goździka.

 

Teraz przygotuj rybę. Musisz ją rozdrobnić, usunąć z niej ości, następnie wymieszać z fasolą, szczyptą pieprzu, bazylii i ł oleju. Tak przygotowaną włóż do głębokiego żaroodpornego naczynia, natartego posiekanym czosnkiem i wysmarowanego tłuszczem. Na warstwie ryby ułóż sparzone, obrane ze skórki i przepołowione pomidory, wszystko dopraw solą, a na koniec polej pozostałym olejem.

 

Potrawę wstaw do gorącego piekarnika i zapiekaj bez przykrycia około 15 minut.

Podawaj posypaną posiekaną natką pietruszki.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin