Zapiekanka z ryby i fasoli
Składniki:
40 dag ugotowanej lub upieczonej ryby
2 szklanki suchej fasoli
25 dag pomidorów
2 łyżki oleju
tłuszcz do formy
ząbek czosnku
goździk
sproszkowana bazylia
pieprz
sól
pół łyżki posiekanej natki pietruszki
Fasolę namocz na noc. Następnego dnia ugotuj ją pod przykryciem w tej samej wodzie, w której się moczyła, dodając jeden goździk. Pod koniec gotowania posól, odcedź, nie zapomnij o wyjęciu goździka.
Teraz przygotuj rybę. Musisz ją rozdrobnić, usunąć z niej ości, następnie wymieszać z fasolą, szczyptą pieprzu, bazylii i łyżką oleju. Tak przygotowaną włóż do głębokiego żaroodpornego naczynia, natartego posiekanym czosnkiem i wysmarowanego tłuszczem. Na warstwie ryby ułóż sparzone, obrane ze skórki i przepołowione pomidory, wszystko dopraw solą, a na koniec polej pozostałym olejem.
Potrawę wstaw do gorącego piekarnika i zapiekaj bez przykrycia około 15 minut.
Podawaj posypaną posiekaną natką pietruszki.
hazelleyes86