Zapiekanka po moskiewsku.rtf

(7 KB) Pobierz
Zapiekanka po moskiewsku

Zapiekanka po moskiewsku

 

Składniki:

20 dag pieczarek

4 plastry baleronu

10 dag kwaszonej kapusty

pół kwaszonego ogórka

cebula

łka margaryny

bek czosnku

15 jagód jałowca

5 ziaren pieprzu

uszcz do formy

l

2 łki posiekanego koperku

 

Obraną i pokrojoną cebulę podsmaż na margarynie. Teraz dodaj do niej przelaną wodą, odcedzoną i pokrojoną kapustę oraz ziarna jałowca i pieprzu. Wszystko podsmaż, ciągle mieszając. Oczyszczone i pokrojone pieczarki posól, i uduś na pozostałym tłuszczu wraz ze zmiażonym czosnkiem.

 

Przygotuj żaroodporne naczynie - wysmaruj je dokładnie tłuszczem. Na dnie ułóż warstwę kapusty, na niej dwa plastry baleronu, połowę porcji uduszonych pieczarek i kilka plasterków odciśniętego z soku ogórka. Całość posyp koperkiem. Następnie ułóż drugą warstwę tych samych składników. Na wierzchu połóż kilka wiórków margaryny. Potrawę przykryj i wstaw do średnio nagrzanego piekarnika mniej więcej na 30 minut.

 

Podawaj z razowym chlebem i sezonową surówką.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin