Zapiekanka gruzińska.rtf

(6 KB) Pobierz
Zapiekanka gruziñska

Zapiekanka gruzińska

 

Składniki:

4 jaja

dynia (ok. 80 dag)

2 cebule

3/4 szklanki gęstej śmietany

łka soku z cytryny

2-3 łki startego ostrego żółtego sera

2 łki masła

Jarzynka WINIARY

pieprz

skórka otarta z cytryny

łka tartej bułki

3 łki posiekanego koperku

 

Obraną (bez pestek) dynię umyj, osusz i pokrój w kostkę. W rondlu stop ł masła, zeszklij na nim drobno pokrojoną cebulę, dodaj dynię, skrop sokiem z cytryny i duś na niewielkim ogniu przez 8-10 minut. Po upływie tego czasu zdejmij z ognia, wymieszaj z Jarzynką, pieprzem i rozbełtanymi jajami. Żaroodporny półmisek wysmaruj masłem, posyp buł tartą i wyłóż przygotowaną dynią.

 

Śmietanę dokładnie wymieszaj ze szczyptą cukru i skórką otartą z cytryny. Tak przygotowaną śmietaną polej dynię, posyp tartym serem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Danie zapiekaj około 15 minut.

 

Przed podaniem posyp posiekanym koperkiem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin