Jablecznik
ciasto
3 szklanki maki krupczatki(moze byc zwykla)
5 lyzek cukru
kostka margaryny
5 zoltek
cukier waniliowy
2 lyzeczki proszku do pieczenia
2-3 lyzki gestej smietany
skladniki posiekac nozem, zagniesc ciasto, odciac 1/3 i wstawic do zamrazalnika
krem
5 bialek
1 szklanka cukru
2 jasne budynie (smietankowy albo waniliowy)
ubijac piane z bialek dodajac stopniowo cukier
do ubitej piany dodawac budyn i dokladnie wymieszac.
1 kg jablek
zetrzec na tarce i smazyc z cukrem
Ciasto rozwalkowac
posmarowac masa z jablek
na jablka polozyc krem
nastepnie wyciagnac ciasto z zamrazalnika i zetrzec na tarce na krem
Piec w temperaturze 200stopni C, albo 350 stopni F (50-60 minut)
Roberto2303