SAMI ROBIMY WYROBY Składniki: Szynka: 1 kg szynki wieprzowej, 4 łyżki oliwy z oliwek, pół łyżeczki suszonego tymianku, pół łyżeczki pieprzu ziołowego. Boczek: 1 kg chudego surowego boczku, 3 ząbki czosnku, 1 łyżka majeranku, 4 łyżki oleju. Do peklowania: 2 opakowania soli do peklowania (z saletrą i przyprawami), 4 liście laurowe, łyżka ziaren czarnego pieprzu, kilka ziaren ziela angielskiego, 2 łyżki soli kamiennej. Jak przyrządzić? Sól do peklowania rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody, dodać sól kuchenną i dokładnie wymieszać. W dużym naczyniu ułożyć oczyszczoną szynkę i boczek, dodać tyle zimnej wody, aby pokryła mięso. Następnie dodać rozpuszczoną sól do peklowania, liście laurowe, ziarna czarnego pieprzu i ziela angielskiego. Naczynie przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na siedem dni. Po upływie tego czasu wyjąć mięso i opłukać pod bieżącą wodą. Osuszoną szynkę natrzeć ziołowym pieprzem i tymiankiem. Do brytfanny lub naczynia żaroodpornego wlać oliwę i ułożyć szynkę. Osuszony boczek natrzeć majerankiem i rozgniecionym czosnkiem. Do drugiego naczynia żaroodpornego wlać olej i ułożyć boczek. Mięsa piec jednocześnie w piekarniku o temperaturze 200 stopni około 80 minut. Sprawdzić czy mięso jest miękkie i ewentualnie piec dalej.
fire28