Łosoś marynowany w soku ananasowym
Składniki, 2 porcje: • 2 kawałki łososia, po około 150 g każdy • 1/2 szklanki soku ananasowego • 4 łyżki soku z cytryny • sól morska drobnoziarnista • 2 łyżki suszonej i zmielonej kolendry • 2 łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego • 2 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: Łososia umyć, osuszyć i włożyć do woreczka razem z sokiem ananasowym i sokiem z cytryny. Woreczek zamknąć i zostawić w lodówce na 1 godzinę. Rozgrzać grill na średnią moc. Łososia wyjąć z soku, osuszyć, oprószyć solą morską i suszoną kolendrą wymieszaną z kminem rzymskim. Wysmarować oliwą z oliwek i grillować po 3 - 4 minuty z dwóch stron, aż do uzyskania ulubionego stopnia wysmażenia mięsa.
Bozena-62