Łosoś ze szparagami.doc

(593 KB) Pobierz
Łosoś ze szparagami

Łosoś ze szparagami

 

Składniki dla 2 osób:

8 szparagów
2 łyżki masła
2 filety łososia bez skórki, po około 150 g każdy
2 łyżki oliwy z oliwek
sól morska i czarny pieprz

Dodatki: ziemniaki, szczypiorek.

 

Wykonanie:

·         Szparagi umyć, odciąć twarde końce i obrać twardą skórkę, pokroić na 5 cm kawałki. Rozgrzać masło na patelni z 1 łyżeczką oleju, włożyć szparagi i chwilę podsmażyć. Zdjąć z patelni, lekko posolić.

·         Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Łososia umyć, usunąć skórę i ości. Naczynie żaroodporne wysmarować 1 łyżką oliwy, włożyć kawałki szparagów (tylko środki, główki odłożyć). Na szparagach ułożyć łososia, polać pozostałą łyżką oliwy, posypać solą i pieprzem.

·         Piec przez 20 - 25 minut lub do czasu aż łosoś się upiecze. Pod koniec pieczenia na łososiu ułożyć główki szparagów.

·         Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Jeśli mamy duże naczynie żaroodporne, można obłożyć nimi rybę, aby ładnie się zarumieniły. Wcześniej skropić je oliwą z oliwek.

·         Potrawę posypać posiekanym szczypiorkiem, doprawić ewentualnie solą morską i czarnym pieprzem oraz oliwą z oliwek.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin