Pesto z rukoli: • 3 garście rukoli, umytej • 2 łyżki orzeszków pinii • 1 łyżka kaparów • 2 fileciki anchois w oliwie • oliwa z oliwek extra virgin • szczypta soli morskiejWszystkie składniki pesto zmiksować ręcznym blenderem, stopniowo dolewając oliwę. Filety z łososia przekroić w poprzek ostrym nożem na jak najcieńsze płaty. Smarować pesto i zwijać roladki. Spiąć wykałaczką. Ułożyć w naczyniu do gotowania na parze i gotować przez około 7 - 10 minut w zależności od wielkości roladek, aż łosoś będzie ugotowany. Roladki można też upiec w piekarniku. Na talerzach roladki polewam oliwą z oliwek i polewam dodatkowym pesto. Dodatki: Zieloną fasolkę gotuję w niewielkiej ilości osolonej wody. Odcedzam, dodaję masło, sól i pieprz. Ewentualnie posypuję startym parmezanem. Ziemniaki gotuję w lekko osolonej wodzie, odcedzam, dokładnie tłuczę na jednolitą i gładką masę, pod koniec dodając sporo masła i śmietanki oraz sól i pieprz do smaku.
Bozena-62