Łosoś z tapenadą z czarnych oliwek
Składniki:• 2 filety z łososia bez skóry, po 150 g każdy • 4 fileciki anchois • 6 ziemniaków • 1 łyżka rozmarynu • oliwa z oliwekTapenada:• 1 mały słoiczek czarnych oliwek • 2 - 3 fileciki anchois • 2 łyżki kaparów • świeżo zmielony czarny pieprz • oliwa z oliwek Ziemniaki: Ziemniaki obieram, myję, kroję na kawałki, posypuję solą i rozmarynem. Wysmarowuję dokładnie oliwą z oliwek i układam na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w nagrzanym do 190-200 stopni piekarniku, przez około 30 minut, aż będą ładnie zrumienione i miękkie w środku.Tapenada: W blenderze ręcznym miksuję czarne oliwki, fileciki anchois, czarny pieprz oraz kapary. Dolewam oliwę, uzyskując średnio gęstą konsystencję pasty. Tapenadę podaję w oddzielnej miseczce lub też rozsmarowuję na łososiu.Łosoś: Łososia myję, nacinam nożem, a w powstałe nacięcia wciskam fileciki anchois. Filety wysmarowuję oliwą, smażę z dwóch stron na rozgrzanej patelni. Bardzo delikatnie solę, bo anchois jest już dość słone.
Bozena-62