Łosoś z tapenadą z czarnych oliwek.doc

(377 KB) Pobierz
Łosoś z tapenadą z czarnych oliwek

Łosoś z tapenadą z czarnych oliwek

Składniki:
2 filety z łososia bez skóry, po 150 g każdy
4 fileciki anchois
6 ziemniaków
1 łyżka rozmarynu
oliwa z oliwek

Tapenada:
1 mały słoiczek czarnych oliwek
2 - 3 fileciki anchois
2 łyżki kaparów
świeżo zmielony czarny pieprz
oliwa z oliwek


Ziemniaki: Ziemniaki obieram, myję, kroję na kawałki, posypuję solą i rozmarynem. Wysmarowuję dokładnie oliwą z oliwek i układam na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w nagrzanym do 190-200 stopni piekarniku, przez około 30 minut, aż będą ładnie zrumienione i miękkie w środku.
Tapenada: W blenderze ręcznym miksuję czarne oliwki, fileciki anchois, czarny pieprz oraz kapary. Dolewam oliwę, uzyskując średnio gęstą konsystencję pasty. Tapenadę podaję w oddzielnej miseczce lub też rozsmarowuję na łososiu.
Łosoś: Łososia myję, nacinam nożem, a w powstałe nacięcia wciskam fileciki anchois. Filety wysmarowuję oliwą, smażę z dwóch stron na rozgrzanej patelni. Bardzo delikatnie solę, bo anchois jest już dość słone.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin