Łosoś w cieście francuskim z surówką z botwinki
2 filety z łososia, po około 130 g każdy • gotowe ciasto francuskie (około 150 g) • 1 żółtko Surówka: • 2 garście młodych listków botwinki • 1/3 świeżego ogórka • 4 rzodkiewkiZiołowy winegret: • 5 łyżek oliwy z oliwek • 1 i 1/2 łyżki octu winnego • 1/3 łyżeczki cukru • 1 łyżka posiekanego koperku • 2 łyżki posiekanego szczypiorku • sól i pieprz do smaku Wykonanie:
· Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Składniki winegretu wymieszać w miseczce. Filety z łososia umyć, osuszyć, lekko posolić i oprószyć pieprzem.
· Ciasto francuskie lekko rozwałkować i wyciąć z niego dwa prostokąty. Zawinąć w nie łososia, przycinając resztę ciasta nożem. Ułożyć na lekko wysmarowanej olejem blaszce do pieczenia.
· Wierzch ciasta wysmarować roztrzepanym żółtkiem. Piec przez 15 minut aż ciasto napuszy się i zarumieni.
· W miseczce umieścić umyte i osuszone listki botwinki, cienko pokrojonego ogórka oraz rzodkiewki. Wymieszać i polać winegretem. Rozłożyć na 2 talerze i podawać z łososiem. Danie można skropić oliwą z oliwek lub podać z sosem ziołowym.
Bozena-62