Łosoś w cieście francuskim z surówką z botwinki.doc

(404 KB) Pobierz
Łosoś w cieście francuskim z surówką z botwinki

Łosoś w cieście francuskim z surówką z botwinki

2 filety z łososia, po około 130 g każdy
gotowe ciasto francuskie (około 150 g)
1 żółtko

Surówka:
2 garście młodych listków botwinki
1/3 świeżego ogórka
4 rzodkiewki

Ziołowy winegret:
5 łyżek oliwy z oliwek
1 i 1/2 łyżki octu winnego
1/3 łyżeczki cukru
1 łyżka posiekanego koperku
2 łyżki posiekanego szczypiorku
sól i pieprz do smaku


Wykonanie:

·         Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Składniki winegretu wymieszać w miseczce. Filety z łososia umyć, osuszyć, lekko posolić i oprószyć pieprzem.

·         Ciasto francuskie lekko rozwałkować i wyciąć z niego dwa prostokąty. Zawinąć w nie łososia, przycinając resztę ciasta nożem. Ułożyć na lekko wysmarowanej olejem blaszce do pieczenia.

·         Wierzch ciasta wysmarować roztrzepanym żółtkiem. Piec przez 15 minut aż ciasto napuszy się i zarumieni.

·         W miseczce umieścić umyte i osuszone listki botwinki, cienko pokrojonego ogórka oraz rzodkiewki. Wymieszać i polać winegretem. Rozłożyć na 2 talerze i podawać z łososiem. Danie można skropić oliwą z oliwek lub podać z sosem ziołowym.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin