Łosoś z sosem borowikowym.doc

(430 KB) Pobierz
Łosoś z sosem borowikowym

Łosoś z sosem borowikowym

i kaszą gryczaną

Składniki, 2 porcje:

2 kawałki łososia, każdy po około 150 g
garść suszonych borowików, około 20 g
2 łyżki oleju roślinnego
1 mała cebula
1 listek laurowy, 2 ziela angielskie
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
sól i pieprz
1 woreczek kaszy gryczanej, 100 g
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
rozmaryn - opcjonalnie, do dekoracji
2 ósemki cytryny

Przygotowanie:

·         Grzyby włożyć do rondelka, wlać 3/4 szklanki zimnej wody, wymieszać, przykryć i odstawić na noc. Następnego dnia wyjąć grzyby z wody i osuszyć kładąc na papierowy ręcznik. Nóżki pokroić na mniejsze kawałki, kapelusze można pozostawić pokrojone w paski.

·         Na patelni rozgrzać olej, włożyć grzyby, oprószyć solą i smażyć przez 7 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażyć aż się zeszkli. Na patelnię z grzybami wlać wodę w której moczyły się grzyby (bez osadu z dna rondelka), dodać listek laurowy i ziele angielskie. Przykryć i dusić przez około 15 minut, aż grzyby będą miękkie.

·         W międzyczasie ugotować kaszę gryczaną w osolonej wodzie. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w 2 łyżkach zimnej wody, następnie wymieszać ją z sosem grzybowym na patelni. Zagotować, doprawić solą oraz pieprzem i odstawić z ognia.

·         Rozgrzać patelnię grillową (lub ewentualnie zwykłą patelnię). Łososia umyć (można pozostawić skórę), osuszyć, oprószyć solą. Ułożyć na patelni i obsmażać z każdej strony przez 2 - 3 minuty pod przykryciem z folii aluminiowej. Łosoś powinien być chrupiący z zewnątrz, w środku zaś jeszcze dość miękki i soczysty. Ułożyć go na gorącym sosie grzybowym, posypać natką pietruszki i udekorować rozmarynem. Podawać z kaszą gryczaną, skrapiając sokiem z cytryny.

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin