Łosoś z kokosowym chrustem.doc

(354 KB) Pobierz
Łosoś z kokosowym chrustem

Łosoś z kokosowym chrustem

z syropem klonowym

Składniki, 2 duże porcje:

1 torebka (100 g) białego ryżu
460 g łososia (2 dzwonka, każde po 230 g)
3 łyżki masła
1 płaska łyżka obranego i utartego imbiru
1 mała cebulka szalotka, posiekana w drobną kosteczkę
1 ząbek czosnku, pokrojony w drobną kosteczkę
sok z 1 cytryny
5 łyżek syropu klonowego
50 g wiórków kokosowych
3 łyżki posiekanej natki pietruszki i/lub lubczyku
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
4 plasterki pikantnej papryczki chilli (opcjonalnie)

Przygotowanie:

·         Biały ryż ugotować w nieosolonej wodzie, zdjąć z ognia i odcedzić na 5 minut przed upływem czasu podanego na opakowaniu. Przygotować 2 kawałki folii aluminiowej, środki wysmarować olejem lub roztopionym masłem. Na środek każdej folii nałożyć porcję ryżu, oprószyć delikatnie solą.

·         Dzwonka łososia umyć, osuszyć i pesetą wyjąć ości (w miarę możliwości jak najwięcej). Delikatnie oprószyć solą. Piekarnik nagrzać do 200 stopni.

·         Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, dodać imbir, cebulkę i czosnek. Wymieszać i smażyć na małym ogniu przez około 2 minuty nie rumieniąc składników. Trzymając patelnię na malutkim ogniu, wlać sok z cytryny i syrop klonowy, dodać pozostałe 2 łyżki masła. Jak tylko masło się roztopi dodać wiórki kokosowe, natkę pietruszki i lubczyk. Doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dodać posiekaną papryczkę chilli (opcjonalnie), odstawić z ognia.

·         Na ryż wyłożyć połowę ilości kokosowej mieszanki, następnie dodać dzwonka łososia, a na wierzch wyłożyć resztę mieszanki. W środek dzwonka wcisnąć po kawałku wyciśniętej cytryny, zawinąć filię tworząc tzw. "papiloty". Ułożyć je na małej blaszce do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika.

Piec przez 25 minut, następnie zwiększyć temperaturę do 240 stopni, rozwinąć nieco papiloty (przy okazji sprawdzić stopień upieczenia łososia) i włożyć je z powrotem do piekarnika na 10 minut, aby chrust kokosowy delikatnie się zrumienił. Mniejsze porcje ryby należy piec krócej! Papiloty ułożyć na talerzach i podawać gorące.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin