dieta oczyszczająca.pdf

(151 KB) Pobierz
Dieta oczyszczająca
-Posiłki należy jadać regularnie.
-Warzywami najadamy się do syta.
-Nie pojadamy między posiłkami.
-Można komponować sałatki własne, ale ważne, by były urozmaicone w składzie. Zupy
warzywne również według uznania, lecz proszę nie dodawać mąki, jogurtu, śmietanki; raczej
unikać fasoli i grochu, bobu, w nadmiarze ziemniaków.
-Korzystnie zjeść jeden warzywny posiłek na ciepło.
-Można pijać soki warzywne- tylko świeże, herbatki ziołowe i wodę bez ograniczeń, KAWA
ZBRONIONA.
-Nie wolno poza warzywami jadać białka (mięsa, serów, ryb), słodyczy itp.
Sałatka wiosenna:
- ½ sałaty lodowej
- ½ zielonej papryki
- kawałek zielonego ogórka
- ½ pęczka rzodkiewek
- ½ cebuli
- ½ pęczka szczypiorku
- 2 łyżki pietruszki
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek- odrobinka
Sałatka z kapusty z selerem i rzodkiewkami
½ kg sałaty
- ½ selera (8g)
- ½ pęczka rzodkiewek
- przyprawy
- oliwa z oliwek- odrobinka
Sałatka z papryką i kapustą
- ½ kapusty pekińskiej
- papryka czerwona
- szczypiorek lub cebulka
- 2 pomidory
Przyprawy, oliwa z oliwek- odrobinka
Sałatka
- duży pomidor
- ½ małego kalafiora
- 1 czerwona papryka
- ocet jabłkowy, oliwa z oliwek- odrobinka
przyprawy
Sałatka zielona
- ½ kapusty pekińskiej
- 1.5 zielonej papryki
- zielony górek
- ½ pęczka zielonej papryki
- przyprawy, oliwa z oliwek- odrobinka
Sałatka z fasoli
- ½ puszki fasoli
- cebula
- 2 łyżki szczypiorku
- ½ główki kapusty lodowej
- przyprawy
- oliwa z oliwek- odrobinka
Sałatka z brokułów i kalafiora
- 1 kalafior – zblanszowane 1 minutę
- 1 brokuł - zblanszowane 1 minutę
- pęczek rzodkiewek
- przyprawy
Sałaka z bakłażanów
- 50 dag bakłażanów
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 papryka zielona
- 3 cebule
- 1 gałązka selera naciowego
- 15 zielonych oliwek
- 1 łyżka kaparów
- oliwa z oliwek- odrobinka
Bakłażany obrać, opłukać, pokroić i usunąć pestki, pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie (
lekko zrumienić). Wszystkie składniki wymieszać, dodać przyprawy i oliwę i zostawić pod
przykryciem 15 min.
Sałatka z brokułami
- 50dag brokułów ugotować w lekko posolonej wodzie
- pęczek rzodkiewek
- świeży ogórek
- łyżeczka chrzanu
- pęczek natki pietruszki
- oliwa z oliwek- odrobinka
Sałatka z rukoli i pomidorów
- dwie łyżki oliwy
- pomidory
- liście rukoli
- przyprawy
Warzywa pieczone w piekarniku
1 średniej wielkości cukinia
- 1 średniej wielkości kabaczek
- 1 czerwona papryka
- żółta papryka
- szklanka pieczarek
- przyprawy, oliwa z oliwek- odrobinka
Warzywa pokroić w kawałki, przyprawić, umieścić w naczyniu żaroodpornym; piec do
zarumienienia
Sałatka z kalafiora
- 1 kalafior
- pęczek rzodkiewek
- pęczek zielonej pietruszki
- pomidor
- ½ cytryny
- przyprawy
- oliwa z oliwek- odrobinka
Sałatka mix
- ½ puszki kukurydzy
- ½ puszki zielonego groszku
- liście sałaty lodowej
- pomidor
- kiszony ogórek
- przyprawy
- oliwa z oliwek- odrobinka
Sałatka z pomidorami
- 4 pomidory
- 1/3 główki zielonej sałaty
- łyżka soku z cytryny
- ½ ząbka czosnku
- ½ łyżeczki bazylii
- inne przyprawy
- oliwa z oliwek- odrobinka
Pikantna sałatka z brokułami
- 50 dag brokułów (ugotować)
- 2 łyżki kaparów
- 10 faszerowanych oliwek
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sok z ½ cytryny
Pikantna sałatka z fasoli
-1 puszka zielonej fasoli – ok. 40g
- 1 zielona papryka
- czerwona papryka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- cytryna
- przyprawy
Pieczarki z kiełkami
- 30 dag pieczarek świeżych – pokroić2 w kawałki
- 1 szklanka kiełków fasoli mung
- 3 małe cebule
- 1 średnia pietruszka – zetrzeć na dużych oczkach
-1/2 pęczka natki pietruszki
- ½ pęczka szczypiorku
-2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki octu jabłkowego
-przyprawy
Sałatka lodowa z koprem włoskim
- 1 główka sałaty lodowej
- 1 główka kopru włoskiego
- ocet jabłkowy
- przyprawy
Sałatka z kiszonej kapusty
½ kg kiszonej kapusty
3 duże marchwie
- przyprawy
- oliwa z oliwek- odrobinka
Potrawy na ciepło
Bigos z warzyw
- 1 mała główka kapusty
- 2 szklanki pokrojonej cukinii
- 2 zielone papryki
- 4 pomidory
- 2 cebule duże
- łyżka oliwy
- przyprawy
Krem ze szpinaku
- 60dag mrożonego szpinaku
- zmielony ząbek czosnku
- marchew
- pietruszka
Rozmrożony szpinak podgrzać na patelni przez ok. 5 min. do momentu wyparowania wody.
Dodać czosnek, przyprawy, chwilę poddusić.
Pieczony bakłażan z papryką
- 1 bakłażan
- 2 czerwone papryki
- 1 zielona papryka
- oliwa
- świeża bazylia
- szklanka pieczarek
Warzywa pokroić, umyć w średniej wielkości kawałki. Umieścić w naczyniu żaroodpornym,
skropić oliwą, piec w rozgrzanym piekarniku 20 min, regularnie polewając powstałym sosem.
Ułożyć warzywa na półmisku, przybrać bazylią
Selerowy krem
-1 por
- 2 duże selery
- 1 litr wywaru z warzyw
- ½ pęczka zielonej pietruszki
Warzywa pokrojone w kawałki ugotować, zmiksować, przyprawić, pospać na talerzu
koperkiem
Zupa cebulowa
- ¾ kg cebuli
- 1 ząbek czosnku
- ½ kg pomidorów
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 gałązki bazylii
- przyprawy
Na patelni zeszklić cebulę i czosnek, dodać bazylię i obrane ze skórki, pokrojone pomidory,
przyprawić solą i pieprzem i chili. Dodać ½ litra wody i gotować na małym ogniu około
godziny. Od czasu do czasu mieszać. Cebula i pomidory powinny się rozgotować. Jeśli zupa
jest gęsta- rozrzedzić wodą.
Cukinia z pomidorami
- oliwa oliwek
- cebula
- cukinia
- oregano
-bazylia
- przyprawy
- pomidory
Na patelni podsmażyć cebulkę i cukinie. Warzywa z przyprawami dusić pod przykryciem, aż
cukinia będzie miękka
Brukselka duszona z cebulą
- ¾ kg brukselki
- 1 duża cebula
- ½ pęczka natki pietruszki
- przyprawy
- łyżka oleju słonecznikowego
Zgłoś jeśli naruszono regulamin