Zad. 1 Spośród niżej podanych wybierz i podkreśl te odcinki układu pokarmowego, w których przebiegają procesy trawienne.
jama ustna, przełyk, żołądek, dwunastnica, jelito cienkie, jelito grube.
Zad. 2 Podpisz wszystkie zaznaczone liczbami struktury. (Liczby parzyste)
Zad 3 Skonstruuj tabelę, w której opiszesz proces trawienia cukrów. Wskaż nazwę enzymu trawiącego, miejsce trawienia i produkty trawienia.
Zad. 4 Wskaż funkcje, które organizmie człowieka pełni trzustka. (4 funkcje)
Zad. 5 Podaj definicję białka niepełnowartościowego oraz przykład pokarmu, który zawiera takie białko.
Zad 6 Lipoproteiny o małej gęstości (LDL) przenoszą cholesterol z wątroby i jelit do różnych tkanek, w których jest wykorzystywany do naprawy błon komórkowych i syntezy steroidów, natomiast
cząsteczki o dużej gęstości (HDL) dostarczają go do wątroby, która go wydala lub przetwarza. Klasyczna teoria rozwoju miażdżycy głosi, że jest ona powodowana przez nadmiar LDL, które gromadzą się w ścianach naczyń krwionośnych. Nowsze badania dowodzą, że lipoproteiny te gromadzą się wewnątrz tych ścian, gdzie ich składniki zostają utlenione lub ulegają innym przekształceniom. Tak zmodyfikowane inicjują stan zapalny, który stopniowo i niebezpiecznie zmienia tętnice. Najnowsze badania wskazują, że HDL zakłócają także utlenianie LDL.
Na podstawie powyższego tekstu, wykaż działanie przeciwmiażdżycowe HDL. W odpowiedzi użyj dwóch argumentów.
Zad. 7 Wytłumacz dlaczego pepsyna nie trawi białek w jelicie cienkim.
8 Przeczytaj uważnie tekst i na jego podstawie wykonaj polecenia.„Zapotrzebowanie energetyczne przeciętnego człowieka pokrywane jest przez trzy podstawowe składniki odżywcze: białko (12%), tłuszcz (25%) i węglowodany (63%). Minimalne zapotrzebowanie na białko dla wyrównania koniecznego dla życia bilansu azotowego wynosi 0,5 g/kg masy ciała/dobę, jednak dla normalnej wydolności potrzebne jest dwa razy tyle (białkowe minimum funkcjonalne), przy czym polowa musi być dostarczona w postaci białka zwierzęcego (mięso, ryby, mleko, jajka). Białko zwierzęce zapewnia zaopatrzenie organizmu w niezbędne aminokwasy, do których należą: histydyna, izoleucyna, leucyna, lizyna, metionina, fenyloalanina, treonina, tryptofan, walina, a u dzieci prócz tych aminokwasów - arginina. Większość białek roślinnych zawiera ich niewystarczające ilości, co powoduje, że wartość biologiczna tych substancji jest o połowę mniejsza".
a) Oblicz, ile białka pochodzenia zwierzęcego powinno się znaleźć w dobowej diecie osoby ważącej 55 kg.
b) Przedstaw w postaci diagramu kołowego procentowy udział podstawowych składników odżywczych w zaspokajaniu potrzeb energetycznych organizmu.
Zad 9 Wśród poniższych stwierdzeń zaznacz dwa błędne i uzasadnij wybór każdego z nich.
a. Do enzymów glikolitycznych - katalizujących rozkład cukrów złożonych - zaliczamy amylazę, maltazę, trypsynę, laktazę.
b. W jelicie grubym wyróżniamy kątnicę z wyrostkiem robaczkowym, okrężnicę i odbytnicę zakończoną odbytem.
c. Skurcze perystaltyczne to rytmiczne skurcze pasm mięśni gładkich, przesuwające zawartość przewodu pokarmowego.
d. W wątrobie nadwyżka glukozy jest przekształcana w glicerol i kwasy tłuszczowe.
e. Bakterie symbiotyczne występujące w jelicie grubym człowieka produkują witaminę K i witaminy z grupy B.
f. Sole żółciowe produkowane przez woreczek żółciowy emulgują tłuszcze, przez co zwiększają tempo ich trawienia.
Zad. 10 Witaminy pełnia role regulująca. Połącz w pary, liczby przypisane chorobom i odpowiadające im symbole literowe witamin, których niedobór może być ich przyczyną.
1 witamina B12 - a szkorbut
2 witamina D - b kurza ślepota
3 witamina K - c niedokrwistość
4 witamina A - d słaba krzepliwość
5 witamina B1; …..- e choroba beri-beri
6 witamina C …… - f krzywica
cirelly