SZTUCZKI KUCHARSKIE(1).doc

(87 KB) Pobierz

SZTUCZKI KUCHARSKIE

BRAWURA (bezsensowne ryzykanctwo).jpg

 

Tytułem wstępu: Miałem kiedyś książkę o tym tyle, ale wsiąkła mi przed przeprowadzką.

Pozostaje mi więc złożyć własną. Mam nadzieję, że z pomocą internautów będzie się rozrastać.

Termi68

 

 

CEBULA

Żeby nie płakać przy obieraniu, wystarczy włożyć ją wcześniej na pół godziny do lodówki.

 

JAJA

Żeby łatwo obierać:

o                   Wrzucić przed gotowaniem łyżkę soli (do wody)

o                   Po ugotowaniu zalać zimną wodą

Nie wiem, który sposób działa – używam obu

 

MAKARON

Żeby się nie kleił:

o                   Dodać do wody trochę tłuszczu (np. olej)

ALBO

o                   Po ugotowaniu przepłukać, aż wypłynie cała mąka i woda zrobi się przeźroczysta. – Niestety, do tego czasu kluski będą zimne, więc to raczej dla makaronu,  który zrobiliśmy na kilka dni”.

 

MIĘSO

o                   Żeby nie przywierało do patelni wrzuć dopiero, gdy ta się porządnie nagrzeje. Tłuszcz zaczyna wtedy lekko „dymić”.

o                   Kotlety (schab, kurczak) podobno najlepiej smarzyć 4 minuty na każdą stronę.

 

Ogórki

Obieramy w kierunku ogonka: grubszy koniec jest gorzki. Obierając w przeciwną stronę możemy przenieść gorzki smak na cały ogórek.

 

Organizacja pracy

Zacznij od tego, co zajmuje najwięcej czasu.

Podczas gotowania ziemniaków zdążysz usmażyć kotlety, zrobić surówkę Itp. Itd.

 

 

Waga i Objętość

Produkty

szklanka

łyżka

łyżeczka

dekagramy

Mąka pszenna

16-17

2

0,6

Mąka ziemniaczana

19-20

2

0,7

Mąka kukurydziana

19-20

1,5

0,6

Płatki owsiane

9

1

0,4

Kasza manna

20

2

0,6

Ryż

22-23

2

0,8

Kasza perłowa

22

2

0,8

Kasza gryczana

19

1,5

0,6

Groch

21-22

2

0,8

Fasola

22

2

0,8

Cukier kryształ

23

2

0,8

Cukier puder

19

2

0,7

Sól

30

-

0,8

Żelatyna

-

1,5

0,6

Olej

26

1,5

0,5

Masło

-

2

0,8

Margaryna

-

2

0,8

Smalec

-

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin