Składniki
* pomidory 1 kg
* woda 1 litr
* sól 1 łyżka
* cukier 2 łyżki
* ocet 4 łyżki
* żelatyna 10 łyżek
* ziele angielskie
* cebula 1 sztuka
* czosnek
Sposób przyrządzenia
Dojrzałe, ale twarde pomidory należy dobrze sparzyć gorącą wodą, następnie obrać je ze skórek i pokroić w ćwiartki, tak pokrojone pomidory należy przełożyć do słoików. Z przegotowanej, ale ostudzonej wody należy odlać połowę, po czym ją zagotować na ogniu i rozpuścić w niej przygotowaną żelatynę. Pozostałą część wody należy zagotować z dodatkiem soli, cukru, octu, cebuli, czosnku i ziela angielskiego, po zagotowaniu odstawić do wystygnięcia, wymieszać ją i wlać do przygotowanych słoików z pomidorami. Słoiki należy szczelnie zakręcić i pasteryzować 5 minut.
lew72