Pomidory w zalewie octowej.odt

(12 KB) Pobierz

Składniki

 

    * pomidory 1 kg

    * woda 1 litr

    * sól 1 łyżka

    * cukier 2 łyżki

    * ocet 4 łyżki

    * żelatyna 10 łyżek

    * ziele angielskie

    * cebula 1 sztuka

    * czosnek

 

Sposób przyrządzenia

 

Dojrzałe, ale twarde pomidory należy dobrze sparzyć gorącą wodą, następnie obrać je ze skórek i pokroić w ćwiartki, tak pokrojone pomidory należy przełożyć do słoików. Z przegotowanej, ale ostudzonej wody należy odlać połowę, po czym ją zagotować na ogniu i rozpuścić w niej przygotowaną żelatynę. Pozostałą część wody należy zagotować z dodatkiem soli, cukru, octu, cebuli, czosnku i ziela angielskiego, po zagotowaniu odstawić do wystygnięcia, wymieszać ją i wlać do przygotowanych słoików z pomidorami. Słoiki należy szczelnie zakręcić i pasteryzować 5 minut.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin