Fizjologia trawienia u monogastrycznych.pdf
(
677 KB
)
Pobierz
Fizjologia trawienia u zwierząt
monogastrycznych
Trawienie polega na przetworzeniu pobieranych związków pokarmowych
w przyswajalne produkty, służące jako nośniki energii i składniki
budulcowe wykorzystywane w procesach metabolicznych organizmu.
Proces ten zachodzi na drodze mechanicznej obróbki (gryzienie,
przeżuwanie, mieszanie), jak i enzymatycznej.
Zapoczątkowanie tych procesów następuje w jamie gębowej, w której
pokarm jest rozdrabniany, mieszany i nawilżany przez ślinę. W ślinie
znajduje się amylaza ślinowa –enzym zapoczątkowujący trawienie
cukrów. Następnie uformowany kęs ulega połknięciu i trafia do żołądka.
W żołądku treść pokarmowa podlega dalszym przemianom pod wpływem
soku żołądkowego.
Enzymy trawienne:
1.
Proteolityczne
–trawią białka, rozkładając je ostatecznie do
aminokwasów. Wyróżniamy dwie grupy tych enzymów:
a)
Endopeptydazy,
b)
Egzopeptydazy.
Ad a) należą tu następujące enzymy:
-
pepsyna
, enzym żołądkowy syntetyzowany przez gruczoły główne w
postaci nieczynnego pepsynogenu. Aktywowana przez kwas solny lub
na drodze autokatalitycznej tj. przez aktywną pepsynę. Rozkłada
białko, w którym znajduje się tyrozyna lub fenyloalanina. Osiąga
największą aktywność przy pH 1,8 – 3,6.
-
katepsyna
, właściwości zbliżone do pepsyny, osiąga maksymalną
aktywność przy pH 5,0, trawi głównie białko mleka.
-
podpuszczka
(renina), bierze udział w trawieniu białka mleka (kazeina)
przekształcając je w trudno rozpuszczalną sól – parakazeinian wapnia,
przez co katepsyna może dłużej oddziaływać.
-
trypsyna
, enzym trzustkowy trawiący białko rozrywając wiązanie
między L-argininą i L-lizyną. Maksymalną aktywność osiąga przy pH
7,4 – 8,5.
-
chymotrypsyna
, właściwości analogiczne jak w przypadku trypsyny.
Ad b) należą tu następujące enzymy:
-
karboksypeptydazy
, enzymy trzustkowe odrywające od cząsteczki
białka skrajna grupę karboksylową.
-
aminopeptydazy
, enzymy trzustkowe odrywające grupę aminową.
-
dwupeptydazy
, rozkładające dipeptydy do aminokwasów.
2. Amylolityczne
–trawią cukry złożone do cukrów prostych.
Wyróżniamy wśród nich:
-
amylaza ślinowa
, występująca w ślinie niektórych zwierząt,
zapoczątkowuje trawienie skrobi.
-
amylaza trzustkowa
, trawi skrobię do maltotriozy i maltozy.
-
maltaza
, trawi maltozę i maltotriozędo dwóch cząsteczek glukozy.
-
laktaza
, trawi laktozę mleka do glukozy i galaktozy.
-
sacharaza
, trawi sacharozę do glukozy i fruktozy.
3. Lipolityczne
–trawią tłuszcze do wolnych kwasów tłuszczowych i
glicerolu. Wyróżniamy wśród nich:
-
lipaza żołądkowa
, trawi tłuszcze mleka, które są już zemulgowane.
-
lipaza trzustkowa
, trawi wszystkie rodzaje tłuszczy.
-
fosfolipazy
, trawią fosfolipidy.
-
esterazy
, rozrywają wiązania estrów karboksylowych, jak estry
cholesterolu i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz
monoglicerydy.
Sok żołądkowy
Silnie kwaśny wodny roztwór (pH 1), którego odczyn wzrasta po
pobraniu pokarmu. Największą część związków mineralnych obejmuje
kwas solny (głównie w formie HCl i KCl). Jego funkcja polega na
aktywowaniu enzymów (pepsyna, katepsyna), eliminacji drobnoustrojów,
regulowaniu pracy odźwiernika, powoduje napęcznienie treści
pokarmowej, ścina białko mleka, chroni niektóre witaminy przed
rozkładem. Do najważniejszych związków organicznych soku
żołądkowego należą enzymy. Wśród nich wyróżnimy: pepsyna, katepsyna,
podpuszczka i lipaza żołądkowa. Wydzielanie soku żołądkowego można
podzielić na następujące po sobie fazy:
1. Faza głowowa
– jej wydzielanie zainicjowane jest przez podniety
zmysłowe pochodzące ze środowiska zewnętrznego (wzrok, węch,
zapach). W tej fazie wydzielane jest około 20% całości soku
żołądkowego, który cechuje się dużą mocą trawienną. Faza ta trwa
zwykle od 1 do 3 godzin.
Plik z chomika:
daniel74141
Inne pliki z tego folderu:
Fizjologia trawienia u monogastrycznych.pdf
(677 KB)
Fizjo.doc
(184 KB)
Opracowanie Fizjo II koło.doc
(64 KB)
Inne foldery tego chomika:
Agrometorologia
Angielski
biochemia cwiczenia
Botanika
Chema
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin