I etap trawienie pozakomorkowe za pomoca ektoenzymow (enzymy zewnatrzkomorkowe). Ektoenzymy (trawienie pozakom)->wydzielanie enzymow które rozpoczynaja hydrolize zw organicznych: weglowodany, bialka, tluszcze ->powstaja: glukoza, aminokwasy, glicerol + kw tluszczowy. Te zwiazki sa na tyle male ze przechodza do wnetrza komorek mikroorganizmow i podlegaja dalszym przemianom. II etap trawienie wewnatrzkom za pomoca endoenzymow. Celuloza- blonnik, buduje materie organiczna. 40-70% cellulozy w resztkach roslinnych. Czasteczki glukozy polaczone w dlugie lancuchy. Celuloza jest trawiona przez enzym C1 celulaza który trawi celuloze do celulozy rozpuszczonej w wodzie. Glikoza 1warunki tlenowe powstaja zw mineralne, glukoza ulega mineralizacji. Prod posrednie: kw uronowe, hemicelulozy, (sluzy), barwniki zolte, czerwono pomaranczowe, brunatne. Prod koncowe Co2, H2O 2warunki beztlenowe glukoza ulega fermentacji. Produkty posrednie: kw organiczne, kw mrowkowy mlekowy maslowy bursztynowy octowy, alkohole. Prod koncowe Co2, H2O. W war beztlenowych rozklad celulozy w zwaczu u przezuwaczy (synbioza) Bakterie 1warunki tlenowe a)bakterie wlasciwe: ceuribrio, cellulomonas, cellfalciwla, bacillus b)bakt sluzowe: cytophaga, sporocytophaga, sorangium c)promieniowce: streptomyces, nocardia, micromonospora d)grzyby: aspergillus, penicillum, fusarium, trichoderma e)drobnoustroje: ruminococcus, ruminobacter, bacteroides. Fermentacja oddychanie w warunkach beztlenowych gdzie ostatecznym akceptorem H+ jest produkt organiczny – posredni utleniania substratu oddechowego Homofermentacje powstaje jeden glowny produkt (ponad 90% jednego produktu + domieszka gazowa Heterofermentacja powstaje mieszanina roznych produktow Fermentacja mlekowa fermentacja węglowodanów do kwasu mlekowego odbywająca się pod wpływem działania bakterii mlekowych. homofermentacja- ponad 90% kw mlekowy. Heterofementacja- ponad 50% kw mlekowy, octowy, etanol i produkty gazowe. Glukoza -> kw pirogronowy (ulega redukcji) + H+ ->kw mlekowy +energia. Drobnoustroje przeprowadzajace fermentacje: 1streptocaceae- paciorkowce mlekowe. *homofermrntacja- streptococcus cremoris, S Lactis *hetero- leuconostoc, L. Mesenteriodes 2lactobacillaceae *homo- lactobacillus lactis, L. Bulgaricus *hetero- lactobacillus brevis. Srodowisko wyst- srodowisko mlekowe: blony ssakow, produkty mlekowe Fermentacja masłowa- wywolana przez bakterie maslowe. Jest to heterofermentacja. Gl produkt to kw maslowy 55%. Poza nim powstaje aceton, butanol, izopropanol, co2, h2. bakterie fermentuja cukry proste wielocukry skrobie, celuloze, pektyny. Np. z namoku ziemniaka z jego resztek można wyczuc charakterustyczny zapach kw mlekowego. Bakterie biorace udzial w fermentacji *clostridium- C. Pasterianum, butylicum, pectinovorum *chorobotworcze- C. Tetani, botulinum. Znaczenie fermentacji bakterie te sa szkodnikami, powoduja goszknienie pasz i kiszonek masla konserw Fermentacja alkoholowa to proces rozkładu węglowodanów pod wpływem enzymów wytwarzanych przez drożdże z wytworzeniem alkoholu etylowego i dwutlenku węgla. Istota fermentacji alkoholowej polega na przemianie, pod wpływem drożdży, cukru na alkohol i dwutlenek węgla. Drozdze wlasciwe: Sacharomyces- S. Cerevisia, ellipsoideus, carlsbergesis- homofermentacja. Drozdzaki- Torula, Torulopsis. Grzyby plesniowe- mucor, rizopus. Fermentacja propionowa wywolana przez bakterie propionowe. Jest to heterofermentacja. Poza kw propionowym wyst kw mlekowy, H2. Bakterie: propionibacterium, clostridium propionicum. Wykorzystywana do produkcji sera (twarog) dojrzewania sera (tworza się dziury w serze) Fermentacje tlenowe zachodza w warunkach tlenowych. Ostatecznym akceptorem wodoru jest tlen. W tych procesach nie dochodzi do pelnej mineralizacji procesu oddechowego. Powstaje zw organiczny wydalany z komorek. Ostatecznym akceptorem jest tlen np. 1tzw fermentacja cytrynowa glukoza ->kw cytrynowy + Co2 +h20 + energia. Drobnoustroje: A. Niger wykorzystywany do produkcji kw cytrynowych 2tzw fermentacja octowa etanol jest substratem oddechowym, ulega utlenianiu, powstaje kw octowy, co2, h20, energia. Etanol -> kw octowy + co2 + h20 + energia Bakterie: Acetobacter acetin, oxydans, aceti, pastevrianum. Znaczenie ferm octowej negatywne. Jeśli alkohol zmienia się w ocet nie jest dobrze dla gorzelni. Negatywne znaczenie w przemysle gorzelniczym, browarniczym, piwowarskim. Wykorzystywana do produkcji octu winnego o wysokich walorach smakowych i zdrowotnych Amonifikacja - polega na przemianie azotu zawartego w związkach organicznych do soli amonowych lub amoniaku. Amonifikacja nie wymaga udziału tlenu i może zachodzić zarówno w warunkach tlenowych, jak i beztlenowych. Warunkiem przebiegu amonifikacji jest obecność wystarczającej ilości azotanów oraz odpowiednich mikroorganizmów mogących przeprowadzić ten proces (np. bakterie denitryfikacyjne). Bialko podstawowy zwiazek zawierajacy azot. Zrodlo energi wegla i azotu. I etap trawienia bialka to trawienie pozakomorkowe. Drobnoustroje tna lancuchy bialka na fragmenty na pojedyncze aminokwasy. Aminokwasy wchodza już do wnetrza komorki. Proteoliza bialka Bialka---proteazy zewnatrzkomà oligopeptydy (mogą już wniknac do wnetrza kom ---proteazy wewnatrzkom -àaminokwasy 1w warunkach tlenowych NH3-NH4+. Ketokwasy oksykwasy, kw tluszczowe 2warunki beztlenowe aminy I rzedowe. Kodaweryna, putrescyna, indol, skanol (drazniacy zapach) fenol, krezol, merkaptanol Dwie metody 1pozywka z zelatyna zaszczepiona drobnoustrojami zalewa się odczynnikiem Frassiera. Odczynnik frassiera zawiera Hcl który scina bialka 2slupka zelatynowego (roztw zelatyny) jest to zelatyna rozpuszczona w wodzie. Zaszczepiona pozywka drobnoustrojami proteolitycznymi. Tam gdzie dzialaly drobnoustroje tam pozywka się uplynnila. Produkty aminokw w war tlenowych CO2, H2O, H2S, NH3, forma amonowa NH4+ Produkty w war beztlenowych aminy I rzedowe: kadaweryna, putrescyna, agmatyna, indol, skanol, fenol, krezol, merkaptanol. Mikroorganizmy Bakterie: pseudomonas, bacillus, proteus, micrococcus, clostridium. Promieniowce: mycobacterium streptomyces. Grzyby: rhizopus, penicyllium, aspergilus. Niektóre drobnousytoje wykorzystuja jon amonowy jako zrodlo energii potrzebnej do przeksztalcenia CO2 do zw org utleniajac ten jon amonowy przy czym wydziela się energia potzrebna do przeksztalcenia Co2 do zw organicznych. Sa to chemoautotrofy. Sa aone samozywne nie potzrebuja w pozywce zrodla wegla.
I etap trawienie pozakomorkowe za pomoca ektoenzymow (enzymy zewnatrzkomorkowe). Ektoenzymy (trawienie pozakom)->wydzielanie enzymow które rozpoczynaja hydrolize zw organicznych: weglowodany, bialka, tluszcze ->powstaja: glukoza, aminokwasy, glicerol + kw tluszczowy. Te zwiazki sa na tyle male ze przechodza do wnetrza komorek mikroorganizmow i podlegaja dalszym przemianom. II etap trawienie wewnatrzkom za pomoca endoenzymow. Celuloza- blonnik, buduje materie organiczna. 40-70% cellulozy w resztkach roslinnych. Czasteczki glukozy polaczone w dlugie lancuchy. Celuloza jest trawiona przez enzym C1 celulaza który trawi celuloze do celulozy rozpuszczonej w wodzie. Glikoza 1warunki tlenowe powstaja zw mineralne, glukoza ulega mineralizacji. Prod posrednie: kw uronowe, hemicelulozy, (sluzy), barwniki zolte, czerwono pomaranczowe, brunatne. Prod koncowe Co2, H2O 2warunki beztlenowe glukoza ulega fermentacji. Produkty posrednie: kw organiczne, kw mrowkowy mlekowy maslowy bursztynowy octowy, alkohole. Prod koncowe Co2, H2O. W war beztlenowych rozklad celulozy w zwaczu u przezuwaczy (synbioza) Bakterie 1warunki tlenowe a)bakterie wlasciwe: ceuribrio, cellulomonas, cellfalciwla, bacillus b)bakt sluzowe: cytophaga, sporocytophaga, sorangium c)promieniowce: streptomyces, nocardia, micromonospora d)grzyby: aspergillus, penicillum, fusarium, trichoderma e)drobnoustroje: ruminococcus, ruminobacter, bacteroides. Fermentacja oddychanie w warunkach beztlenowych gdzie ostatecznym akceptorem H+ jest produkt organiczny – posredni utleniania substratu oddechowego Homofermentacje powstaje jeden glowny produkt (ponad 90% jednego produktu + domieszka gazowa Heterofermentacja powstaje mieszanina roznych produktow Fermentacja mlekowa fermentacja węglowodanów do kwasu mlekowego odbywająca się pod wpływem działania bakterii mlekowych. homofermentacja- ponad 90% kw mlekowy. Heterofementacja- ponad 50% kw mlekowy, octowy, etanol i produkty gazowe. Glukoza -> kw pirogronowy (ulega redukcji) + H+ ->kw mlekowy +energia. Drobnoustroje przeprowadzajace fermentacje: 1streptocaceae- paciorkowce mlekowe. *homofermrntacja- streptococcus cremoris, S Lactis *hetero- leuconostoc, L. Mesenteriodes 2lactobacillaceae *homo- lactobacillus lactis, L. Bulgaricus *hetero- lactobacillus brevis. Srodowisko wyst- srodowisko mlekowe: blony ssakow, produkty mlekowe Fermentacja masłowa- wywolana przez bakterie maslowe. Jest to heterofermentacja. Gl produkt to kw maslowy 55%. Poza nim powstaje aceton, butanol, izopropanol, co2, h2. bakterie fermentuja cukry proste wielocukry skrobie, celuloze, pektyny. Np. z namoku ziemniaka z jego resztek można wyczuc charakterustyczny zapach kw mlekowego. Bakterie biorace udzial w fermentacji *clostridium- C. Pasterianum, butylicum, pectinovorum *chorobotworcze- C. Tetani, botulinum. Znaczenie fermentacji bakterie te sa szkodnikami, powoduja goszknienie pasz i kiszonek masla konserw Fermentacja alkoholowa to proces rozkładu węglowodanów pod wpływem enzymów wytwarzanych przez drożdże z wytworzeniem alkoholu etylowego i dwutlenku węgla. Istota fermentacji alkoholowej polega na przemianie, pod wpływem drożdży, cukru na alkohol i dwutlenek węgla. Drozdze wlasciwe: Sacharomyces- S. Cerevisia, ellipsoideus, carlsbergesis- homofermentacja. Drozdzaki- Torula, Torulopsis. Grzyby plesniowe- mucor, rizopus. Fermentacja propionowa wywolana przez bakterie propionowe. Jest to heterofermentacja. Poza kw propionowym wyst kw mlekowy, H2. Bakterie: propionibacterium, clostridium propionicum. Wykorzystywana do produkcji sera (twarog) dojrzewania sera (tworza się dziury w serze) Fermentacje tlenowe zachodza w warunkach tlenowych. Ostatecznym akceptorem wodoru jest tlen. W tych procesach nie dochodzi do pelnej mineralizacji procesu oddechowego. Powstaje zw organiczny wydalany z komorek. Ostatecznym akceptorem jest tlen np. 1tzw fermentacja cytrynowa glukoza ->kw cytrynowy + Co2 +h20 + energia. Drobnoustroje: A. Niger wykorzystywany do produkcji kw cytrynowych 2tzw fermentacja octowa etanol jest substratem oddechowym, ulega utlenianiu, powstaje kw octowy, co2, h20, energia. Etanol -> kw octowy + co2 + h20 + energia Bakterie: Acetobacter acetin, oxydans, aceti, pastevrianum. Znaczenie ferm octowej negatywne. Jeśli alkohol zmienia się w ocet nie jest dobrze dla gorzelni. Negatywne znaczenie w przemy...
daniel74141