dania na przyjecie.doc

(50 KB) Pobierz

Dania na przyjęcia dla maluchów

 

Kolorowe naleśniki

Roztrzepać jajka wraz z mlekiem, wodą, solą i oranżadą - ciasto powinno mieć gęstość śmietany. Usmażyć naleśniki na patelni. Banany wzdłuż pokroić na ćwiartki. Na patelni z rozgrzanym olejem roztopić 1 łyżeczkę miodu - podsmażyć banany. Na naleśnikach układać, połówki ananasów jako oczy... »


 

Pomidory nadziewane

Składniki wymieszać i nadziewać pomidory. Pomidory można ułożyć na listkach sałaty, ozdobić zielonymi łodyżkami mięty lub innych ziół. Między nadziewanymi pomidorami mogą wyrosnąć pomidorowe muchomorki. »


 

Przezroczysty ogródek

Warzywa gotujemy pod przykryciem do miękkości (nie mogą się rozgotować). Następnie wyjmujemy z wody warzywa, a do wody wlewamy powoli namoczoną w 1 łyżce zimnej wody żelatynę i doprowadzamy do wrzenia. Warzywa kroimy w krążki, paseczki, z marchewek, pietruszki, selera wycinamy płatki kwiatów, a z... »


 

Surówka z marchewki

Marchewki umyć, obrać, zetrzeć na tarce. Pomidory pokroić w paseczki. Z cykorii usunąć gorzki środek, pokroić w paseczki, skropić sokiem z cytryny. Wymieszać wszystkie składniki. Polać jogurtem i posypać rodzynkami. »


 

Sałatka śnieżna z orzechami

Seler umyć, obrać, zetrzeć na tarce, skropić sokiem z cytryny. Ser pokroić w kostkę. Seler wymieszać z serem. Wymieszać z jogurtem połączonym z wanilią i miodem. Posypać posiekanymi orzechami. »


 

Ziemniaczany indiański totem

Należy przygotować kilka szaszłykowych patyczków, na które będziemy nadziewać ziemniaki - totemy. Ziemniaki umyć i oskrobać. Nożykiem (nie za bardzo ostrym) wyrzeźbić na nich maski o różnych wzorach. Ziemniaczane główki nawlec na patyczki, po 4-5 sztuk na każdy i posmarować oliwą. Wstawić do... »


 

Pirackie okręciki

Połówkę bułki posmarować musztardą lub ketchupem. Oliwki przeciąć na pół. Między dwie oliwki włożyć cienki paluszek. Przygotować 4 takie pirackie działa. Położyć je na bułce, robiąc wcześniej niewielkie otwory. Przykryć je liściem sałaty, a następnie położyć cienkie plastry sera tofu. W środek wbić... »


 

Palące się świece

W krążkach chleba ryżowego zrobić dziurki o średnicy odpowiadającej średnicy paluszków. Dekoratorem do kremu wycisnąć z masła płomienie. »


 

Owsiane kuleczki

Wymienione składniki połączyć ze sobą, dodać w miarę potrzeby wody. Uformować kuleczki. Kłaść na natłuszczoną blachę i piec 25-30 minut w temperaturze 180 stopni C. »


 

Sezamki

Wymieszać wszystkie składniki razem. Ugnieść na natłuszczonej

 

 

Słodka szarlotka bez cukru

Z podanych składników zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną część rozwałkować i wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem. Jabłka umyć, obrać (niekoniecznie), pokroić, usuwając gniazda nasienne. Ugotować, dodając sok jabłkowy, sól cynamon, a następnie dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną... »


 

Krem

Umyte i obrane banany oraz gruszki miksujemy warz z kawałkami posiekanej laski wanilii. Wyłożyć na miseczki, posypać mielonymi orzechami i rodzynkami. »


 

Jabłkowe myszki

Jabłka pokroić na dość cienkie krążki, usuwając przy tym pestki i gniazdo nasienne. Ułożyć z krążków myszki wraz z uszkami. Na krążki położyć krem bananowy. Z migdałów lub orzechów robimy oczy, z rodzynków nosek a pyszczek - według własnego pomysłu. »


 

Krem bananowy

Jabłka obrać, udusić lub upiec. Pokroić w cząsteczki. Banany obrać. Wszystkie składniki zmiksować w blenderze. Podawać z owocami lub bakaliami. »


 

Budyń z owocami

Mąkę ziemniaczaną i pszenną połączyć z 1/2 szklanki zimnej wody. Mleko sojowe doprowadzić do wrzenia i połączyć z miodem oraz wanilią. Do gotującego się mleka dodać zawiesinę z mąki i wody. Gotować 5-8 minut. Po ostudzeniu podawać z owocami lub przecierem owocowym. »


 

Lody owocowe

Składniki zmiksować w blenderze. »


 

Banany pod zimną kołderką

Ser utrzeć z jogurtem lub kefirem, miodem i ewentualnie odrobiną wanilii. Banany pokroić na pół. Na wierzch położyć masę twarożkową. Posypać bakaliami. Bardzo proste, a oryginalne. »

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin