Szybki piegusek
Niezobowiązujące ciasto, co bardzo pysznie smakuje z filiżanką herbaty earl grey.
1,5 szklanki mąki
szklanka cukru
kostka masła – 20 dag
5 jajek
szklanka maku
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
aromat migdałowy na 25 dag mąki
szczypta soli
łyżka masła do wysmarowania formy
łyżka tartej bułki do wysypania formy
czas przygotowania: 60 minut
poziom trudności: łatwe
blacha: 30x12x8 cm
Sposób przygotowania
1. Masło z cukrem i żółtkami ucieram mikserem na pulchną i jednolitą masę.
2. Mąkę mieszam dokładnie z makiem, proszkiem do pieczenia i solą.
3. Białka jajek ubijam na zwartą pianę, pod koniec ubijania dodaję łyżkę cukru – dzięki
temu piana będzie trwalsza.
4. Do utartego masła dodaję wymieszaną mąką oraz aromat migdałowy – dokładnie
mieszam wszystkie składniki.
5. Teraz dodaję pianę z białek i całość dokładnie, ale delikatnie mieszam.
6. Ciasto przelewam do formy wysmarowanej masłem i oprószonej tartą bułkę.
7. Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40-45 minut.
8. Przed podaniem posypuję cukrem pudrem.
gosicka