Szybki piegusek.doc

(24 KB) Pobierz

Szybki piegusek

Niezobowiązujące ciasto, co bardzo pysznie smakuje z filiżanką herbaty earl grey.

1,5 szklanki mąki

szklanka cukru

kostka masła – 20 dag

5 jajek

szklanka maku

czubata łyżeczka proszku do pieczenia

aromat migdałowy na 25 dag mąki

szczypta soli

łyżka masła do wysmarowania formy

łyżka tartej bułki do wysypania formy

czas przygotowania: 60 minut

poziom trudności: łatwe

blacha: 30x12x8 cm

Sposób przygotowania

1. Masło z cukrem i żółtkami ucieram mikserem na pulchną i jednolitą masę.

2. Mąkę mieszam dokładnie z makiem, proszkiem do pieczenia i solą.

3. Białka jajek ubijam na zwartą pianę, pod koniec ubijania dodaję łyżkę cukru – dzięki

temu piana będzie trwalsza.

4. Do utartego masła dodaję wymieszaną mąką oraz aromat migdałowy – dokładnie

mieszam wszystkie składniki.

5. Teraz dodaję pianę z białek i całość dokładnie, ale delikatnie mieszam.

6. Ciasto przelewam do formy wysmarowanej masłem i oprószonej tartą bułkę.

7. Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40-45 minut.

8. Przed podaniem posypuję cukrem pudrem.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin