Baton musli
Składniki:
· 1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego (397 g)
· 250 g płatków owsianych (nie błyskawicznych)
· 75 g wiórków kokosowych
· 100 g suszonej żurawiny
· 125 g mieszanki nasion (słonecznik, dynia, sezam)
· 125 g niesolonych fistaszków
Mleko słodzone podgrzać lekko w garnuszku. W naczyniu wymieszać wszystkie pozostałe składniki, dolać ciepłego mleka, dobrze wymieszać.
Formę o wymiarach 23 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na to wyłożyć przygotowaną mieszankę (nie wciskać mocno w dno, ani nie wciskać w ogóle - batony będa zbyt twarde), wyrównać.
Piec około 1 godziny w temperaturze 130ºC. Po około 15 minutach od wyjęcia pokroić na 16 batoników.
Smacznego :)
MonikaBk