Lukier.docx

(13 KB) Pobierz

Biały lukier do dekoracji pierniczków, ciastek i tortów

 

Lukier przygotowany na bazie białka jaja i cukru pudru. Idealnie biały i trwały. Przy jego pomocy można robić różne śliczne dekoracje na pierniczkach, babeczkach czy małych ciastkach.

Takim białym lukrem dekoruję pierniczki a także korzenne ciasteczka, możecie również skleić i ozdobić nim domek z piernika a także udekorować tort. Jest też dobry do zwykłych bułeczek z malinami.

Czas: ok. 5 minut
Ilość porcji: na dwie blaszki pierniczków

Składniki

·         1 białko jaja

·         ponad szklanka cukru pudru (w zależności od wielkości jaja)

·         ew. sok z plasterka cytryny lub ulubiony aromat

 

Do miski wrzucam białko jaja, dodaję cukier puder (najlepiej stopniowo) i miksuję. Miksuję, dodając cukier puder, aż lukier będzie miał dobrą konsystencję – będzie bardzo gęsty.

Ubijamy białko z cukrem na sztywną pianę, potem dodając cukier puder piana nie będzie miała sztywności, ale będzie na tyle gęste, że powstanie świetny lukier.

Do takiego lukru można dodać kilka kropel aromatu lub soku z cytryny, po dodaniu trzeba dodać jeszcze trochę cukru pudru, bo lukier będzie rzadszy.

Jeśli lukier zastygnie w naczyniu, to rozpuszczamy go kilkoma kroplami soku z cytryny albo wody i mieszamy (wystarczy łyżką).

Lukier biały nakładam do szprycy lub woreczka z wyciętą dziurką i dekoruję pierniczki, ciastka czy torty. Gotowe.

Po nałożeniu lukier twardnieje i nic więcej nie trzeba robić.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin