Ryż po meksykańsku.pdf

(43 KB) Pobierz
59392683 UNPDF
Ryż po meksykańsku
Składniki Przepis
2 torebki ryżu paraboiled
puszka czerwonej fasoli
około 15 dag kukurydzy z puszki
po osączeniu (3/4 puszki)
duża cebula
4 parówki wiedeńskie
sól, chili, ostra papryka
olej do smażenia
To potrawa, którą sie
robi dosłownie tyle
czasu ile zajmuje
ugotowanie ryżu.
Ryż ugotować w
osolonej wodzie.
Cebule pokroić w
kostkę i podsmażyć, dorzucić pokrojone w
półplasterki albo ćwierćplasterki parówki i
podsmażyć razem z cebulą. Kiedy parówki i cebulka
się zrumienią i podduszą dorzucić kukurydzę, fasolę,
ryż, chili i wszystko dokładnie wymieszać na patelni.
Można podawać na sucho, ale zdecydowanie lepsze
jest z jakimś czerwonym sosem. Można przyrządzić
go na przykład ze szklanki wody, którą
zagotowujemy w rondelku, rozpuszczamy kawałek
kostki rosołowej, mieszamy z kilkoma łyżkami
gęstego sosu meksykańskiego Hainza, łyżeczką
sosu sojowego, odrobina soli i łyżeczka mąki
ziemniaczanej, która zagęści sos.
59392683.001.png 59392683.002.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin