Poduszeczki francuskie.pdf

(31 KB) Pobierz
59392630 UNPDF
Poduszeczki francuskie
Składniki Przepis
płat gotowego mrożonego ciasta
francuskiego
ser żółty (np. zamojski)
sól gruboziarnista
pieprz
ostra papryka
kminek
jajko
Ciasto rozmrozić. Rozwinąć płat na stole i pokroić na
małe prostokąty o wymiarach około 2x3 cm.
Rozbełtać jajko i posmarować nim ciasto. Następnie
posypać je cienką warstwą sera startego na tarce o
małych oczkach, a potem wszystkie ciasteczka
posolić.
Część prostokącików popieprzyć, inne oprószyć
papryką, jeszcze inne posypac kminkiem, a niektóre
zostawić tylko z solą.
(Można też pokroić ciasto dopiero po obsypaniu go
wszystkimi składnikami).
Ciasteczka przekładać na blachę wyłożoną
sreberkiem do pieczenia i wkładać do piekarnika
nagrzanego do 220-230 stopni na krótko, ponieważ
szybko rosną. Trzeba bardzo uważać, żeby się za
mocno nie zrumieniły - tylko odrobinkę.
59392630.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin