Diety(1).doc

(254 KB) Pobierz
Faworki

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 

             

 

 

 

 

 

 

 

DIETA DLA WRZODOWCÓW

 

Na wrzody żołądka lub dwunastnicy cierpi co dziesiąty Polak. Większość z nich to ludzie młodzi i w średnim wieku, wykonujący stresującą pracę. Do powstania owrzodzeń przyczynia się także złe odżywianie, częste zastępowanie domowych posiłków fast foodami, tytoń, alkohol i długotrwałe przyjmowanie niektórych leków.

Choroba wrzodowa objawia się bólami w nadbrzuszu, nadkwasotą, zgagą, wzdęciami, biegunką lub uciążliwymi zaparciami. Dolegliwości nasilają się szczególnie po zjedzeniu klusek i pierogów, (zwłaszcza podsmażanych), smażonego mięsa oraz innych smażonych potraw, np. frytek. Wrzodowcom szkodzą także potrawy nadmiernie pikantne, kwaśne (szczególnie z octem), a także dania z cebulą, kapustą, grochem, fasolą, grzybami, kawa, głównie parzona po turecku (w szklance) i alkohol.

Jeśli dokuczają ci te dolegliwości, warto zrobić badanie endoskopowe, czyli gastroskopię. Po wykryciu wrzodów lekarz przepisze antybiotyki likwidujące bakterie Helicobacter pylori, jeżeli to one doprowadziły do uszkodzenia śluzówki żołądka lub dwunastnicy oraz leki regenerujące chory narząd. Kuracja z pewnością pomoże, jednak w trakcie przyjmowania lekarstw stosuj dietę. Nie dlatego, że leczy, ale dlatego, że twój chory przewód pokarmowy nie radzi sobie z ciężką, tradycyjną kuchnią. Jedząc to, co zwykle preferują osoby zdrowe, będziesz odczuwać dyskomfort, bóle brzucha i czas kuracji przedłuży się.

Na początku, gdy dolegliwości są szczególnie silne, jadłospis powinien być dość rygorystyczny. Dopiero gdy objawy zaczynają ustępować, stopniowo rozszerzaj asortyment produktów i dań.

 

 

 

 

 

 

OKRES OSTRYCH DOLEGLIWOŚCI

Pij dużo ciepłych (lecz nie gorących!) napojów: Wskazana jest słaba herbata, szczególnie zielona liściasta, zioła (siemię lniane, rumianek, dziurawiec), przegotowana woda, płyn nawadniający Gastrolit, dostępny w aptekach bez recepty, a także niektóre polecane przez uzdrowiska wody lecznicze, np. Franciszek, Henryk. Pamiętaj, aby pić między posiłkami lub przed posiłkami. Nigdy zaraz po jedzeniu.

Jedz 6 do 10 małych, lekkich posiłków dziennie. Większe posiłki przeciążają chory przewód pokarmowy.

Potrawy powinny być bardzo dobrze ugotowane (miękkie), a następnie przetarte, aby nie drażniły uszkodzonej błony śluzowej żołądka i ułatwiły przyswajanie składników odżywczych. Wskazane jest piure ziemniaczane, lub warzywno-ziemniaczane, ugotowana i zmielona cielęcina hache (patrz przepisy), galaretki owocowe, kisiele, zupy przecierane, duszone i przetarte owoce, gotowane mleko i przetarty twarożek.

Nie jedz żadnych produktów surowych.

Potrawy powinny być bardzo delikatne w smaku. Ostre przyprawy wzmagają wydzielanie soków żołądkowych.

Z pieczywa najlepsze są czerstwe pszenne bułki, można je np. rozmoczyć w mleku.

Możesz spróbować jeść wysokiej jakości wędliny i mięso pieczone w folii. Na początku jednak niech to będą bardzo małe porcje.

Nie wolno ci pić alkoholu, ani palić papierosów. Alkohol drażni błonę śluzową żołądka, a nikotyna wpływa niekorzystnie na ukrwienie żołądka i dwunastnicy.

Stosuj preparaty witaminowo-mineralne, w ilości zalecanej przez lekarza prowadzącego, ponieważ rygorystyczna dieta nie dostarcza takiej ilości składników odżywczych, jakiej potrzebujesz.

 

 

 

 

 

OKRES ŁAGODNIEJSZYCH DOLEGLIWOŚCI

W dalszym ciągu staraj się jeść małe porcje, ale często, najlepiej co 2 -3 godziny. Bardzo ostrożnie wprowadzaj do jadłospisu surowe warzywa i owoce. Zacznij od małej ilości na przykład jabłka, a jeśli poczujesz się po nim nie najlepiej, jeszcze przez jakiś czas gotuj owoce i warzywa i przecieraj je lub miksuj.

Produkty i potrawy

Polecane

Niewskazane

Pieczywo

pszenne z białej mąki, sucharki

żytnie, razowe

Potrawy mączne

lane kluski, drobny gotowany makaron, miękkie łazanki

naleśniki, pierogi, zapiekanki

Potrawy z kasz

drobne kasze, ryż, płatki owsiane, najlepiej przetarte

grube kasze, zwłaszcza zapiekane

Ziemniaki

gotowane, najlepiej piure

smażone, pieczone

Zupy

jarzynowe, z kasz na słabych wywarach z włoszczyzny lub na mleku, zaprawiane zawiesiną z mąki, śmietanki, mleka lub masłem

na tłustych wywarach z kości, ryb i grzybów, zaprawiane zasmażkami

Dodatki do zup

ziemniaki piure, drobny makaron, lane kluski, ryż, drobne kasze

paszteciki, grube kasze

Potrawy mięsne

chude mięsa, gotowane, w galarecie, duszone bez tłuszczu, w późniejszym okresie choroby - pieczone w folii lub przykrywanym naczyniu

smażone, zapiekane, peklowane, marynowane, wędzone

Wędliny i konserwy

chuda gotowana szynka, polędwica, kiełbasa szynkowa, szynka konserwowa (nie mielona)

pozostałe wędliny

Potrawy z ryb

gotowane, w galarecie

smażone, pieczone, marynowane, wędzone

Sosy

w późniejszym okresie choroby domowe chude sosy: potrawkowy, koperkowy, ew. pomidorowy, zaprawiane mlekiem lub słodką śmietanką

 

pozostałe sosy

Nabiał

mleko, jogurty, kefiry, twaróg, jaja na miękko, w późniejszym okresie choroby jajecznica i omlet na parze

sery żółte i topione, jaja na twardo i smażone na tłuszczu

Tłuszcze

świeże masło, słodka śmietanka, w późniejszym okresie choroby olej

smalec, słonina, kwaśna śmietana, margaryna w kostkach

Warzywa

marchew, buraki, seler, pietruszka szpinak, dynia, pomidor bez skórki, sałata, cykoria, natka pietruszki koperek. Najbezpieczniej podawać warzywa gotowane i przecierane

warzywa kapustne, rzodkiewka, rzepa, rzodkiew, strączkowe, cebula, czosnek, surowe ogórki

Owoce

dojrzałe, przy złej tolerancji tylko gotowane i przecierane

niedojrzałe, kwaśne, surowe, suszone, np. rodzynki, figi

Przyprawy

sól, łagodne przyprawy ziołowe, np. bazylia, estragon, melisa, koperek, natka pietruszki

ocet, musztarda, ketchup, chrzan, pieprz, papryka, liście laurowe, ziele angielskie

Desery

galaretki owocowe, kisiele, budynie, kompoty przecierane, biszkopty, ciasto drożdżowe czerstwe

ciasta z tłuszczem (kruche, francuskie), kremy, torty, lody

Napoje

słaba herbata, szczególnie zielona, napary z ziół, siemię lniane, rozcieńczone soki owocowe i warzywne, bawarka, kawa zbożowa z mlekiem

alkohol, mocna herbata, kawa, napoje gazowane, nie rozcieńczone soki owocowe

Cukier i słodycze

cukier, niewielka ilość miodu pszczelego

cukierki czekoladowe, nadziewane, czekolada, marmolada

Bywa, że choroba wrzodowa, mimo że była prawidłowo leczona, po jakimś czasie nawraca. Najczęściej zdarza się to jesienią i wiosną. Jeśli należysz do osób podatnych na to schorzenie, postaraj się w najniebezpieczniejszych dla wrzodowców okresach stosować dietę lekko strawną profilaktycznie. Unikaj również stresów i leków niszczących śluzówkę żołądka, np. naproksenu, aspiryny.

PROPOZYCJE POTRAW

 

BULION WARZYWNY Z LANYMI KLUSKAMI

Składniki

·         3 średnie marchewki

·         pietruszka

·         kawałek selera

·         2 białka

·         2 łyżki mąki

·         1/2 łyżeczki masła

·         łyżka posiekanej natki pietruszki

·         sól

Sposób przyrządzania

Warzywa umyć, obrać, pokroić w kostkę i zalać litrem zimnej wody. Posolić, ugotować pod przykryciem na wolnym ogniu. Mąkę dodać do białek, wymieszać starannie widelcem. Miękkie warzywa odcedzić, wywar zagotować ponownie, wlewać cienkim strumieniem ciasto. Chwilę pogotować, zestawić z ognia, dodać masło i natkę pietruszki. W ten sam sposób gotujemy bulion z kaszą manną lub kukurydzianą.

 

 

 

 

 

 

 

KRUPNIK Z KASZKĄ KUKURYDZIANĄ

Składniki

·         pęczek włoszczyzny bez kapusty i pora

·         pół szklanki kaszki kukurydzianej

·         1/2 szklanki mleka

·         łyżeczka masła

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin