Na wrzody żołądka lub dwunastnicy cierpi co dziesiąty Polak. Większość z nich to ludzie młodzi i w średnim wieku, wykonujący stresującą pracę. Do powstania owrzodzeń przyczynia się także złe odżywianie, częste zastępowanie domowych posiłków fast foodami, tytoń, alkohol i długotrwałe przyjmowanie niektórych leków.
Choroba wrzodowa objawia się bólami w nadbrzuszu, nadkwasotą, zgagą, wzdęciami, biegunką lub uciążliwymi zaparciami. Dolegliwości nasilają się szczególnie po zjedzeniu klusek i pierogów, (zwłaszcza podsmażanych), smażonego mięsa oraz innych smażonych potraw, np. frytek. Wrzodowcom szkodzą także potrawy nadmiernie pikantne, kwaśne (szczególnie z octem), a także dania z cebulą, kapustą, grochem, fasolą, grzybami, kawa, głównie parzona po turecku (w szklance) i alkohol.
Jeśli dokuczają ci te dolegliwości, warto zrobić badanie endoskopowe, czyli gastroskopię. Po wykryciu wrzodów lekarz przepisze antybiotyki likwidujące bakterie Helicobacter pylori, jeżeli to one doprowadziły do uszkodzenia śluzówki żołądka lub dwunastnicy oraz leki regenerujące chory narząd. Kuracja z pewnością pomoże, jednak w trakcie przyjmowania lekarstw stosuj dietę. Nie dlatego, że leczy, ale dlatego, że twój chory przewód pokarmowy nie radzi sobie z ciężką, tradycyjną kuchnią. Jedząc to, co zwykle preferują osoby zdrowe, będziesz odczuwać dyskomfort, bóle brzucha i czas kuracji przedłuży się.
Na początku, gdy dolegliwości są szczególnie silne, jadłospis powinien być dość rygorystyczny. Dopiero gdy objawy zaczynają ustępować, stopniowo rozszerzaj asortyment produktów i dań.
Pij dużo ciepłych (lecz nie gorących!) napojów: Wskazana jest słaba herbata, szczególnie zielona liściasta, zioła (siemię lniane, rumianek, dziurawiec), przegotowana woda, płyn nawadniający Gastrolit, dostępny w aptekach bez recepty, a także niektóre polecane przez uzdrowiska wody lecznicze, np. Franciszek, Henryk. Pamiętaj, aby pić między posiłkami lub przed posiłkami. Nigdy zaraz po jedzeniu.
Jedz 6 do 10 małych, lekkich posiłków dziennie. Większe posiłki przeciążają chory przewód pokarmowy.
Potrawy powinny być bardzo dobrze ugotowane (miękkie), a następnie przetarte, aby nie drażniły uszkodzonej błony śluzowej żołądka i ułatwiły przyswajanie składników odżywczych. Wskazane jest piure ziemniaczane, lub warzywno-ziemniaczane, ugotowana i zmielona cielęcina hache (patrz przepisy), galaretki owocowe, kisiele, zupy przecierane, duszone i przetarte owoce, gotowane mleko i przetarty twarożek.
Nie jedz żadnych produktów surowych.
Potrawy powinny być bardzo delikatne w smaku. Ostre przyprawy wzmagają wydzielanie soków żołądkowych.
Z pieczywa najlepsze są czerstwe pszenne bułki, można je np. rozmoczyć w mleku.
Możesz spróbować jeść wysokiej jakości wędliny i mięso pieczone w folii. Na początku jednak niech to będą bardzo małe porcje.
Nie wolno ci pić alkoholu, ani palić papierosów. Alkohol drażni błonę śluzową żołądka, a nikotyna wpływa niekorzystnie na ukrwienie żołądka i dwunastnicy.
Stosuj preparaty witaminowo-mineralne, w ilości zalecanej przez lekarza prowadzącego, ponieważ rygorystyczna dieta nie dostarcza takiej ilości składników odżywczych, jakiej potrzebujesz.
W dalszym ciągu staraj się jeść małe porcje, ale często, najlepiej co 2 -3 godziny. Bardzo ostrożnie wprowadzaj do jadłospisu surowe warzywa i owoce. Zacznij od małej ilości na przykład jabłka, a jeśli poczujesz się po nim nie najlepiej, jeszcze przez jakiś czas gotuj owoce i warzywa i przecieraj je lub miksuj.
Produkty i potrawy
Polecane
Niewskazane
Pieczywo
pszenne z białej mąki, sucharki
żytnie, razowe
Potrawy mączne
lane kluski, drobny gotowany makaron, miękkie łazanki
naleśniki, pierogi, zapiekanki
Potrawy z kasz
drobne kasze, ryż, płatki owsiane, najlepiej przetarte
grube kasze, zwłaszcza zapiekane
Ziemniaki
gotowane, najlepiej piure
smażone, pieczone
Zupy
jarzynowe, z kasz na słabych wywarach z włoszczyzny lub na mleku, zaprawiane zawiesiną z mąki, śmietanki, mleka lub masłem
na tłustych wywarach z kości, ryb i grzybów, zaprawiane zasmażkami
Dodatki do zup
ziemniaki piure, drobny makaron, lane kluski, ryż, drobne kasze
paszteciki, grube kasze
Potrawy mięsne
chude mięsa, gotowane, w galarecie, duszone bez tłuszczu, w późniejszym okresie choroby - pieczone w folii lub przykrywanym naczyniu
smażone, zapiekane, peklowane, marynowane, wędzone
Wędliny i konserwy
chuda gotowana szynka, polędwica, kiełbasa szynkowa, szynka konserwowa (nie mielona)
pozostałe wędliny
Potrawy z ryb
gotowane, w galarecie
smażone, pieczone, marynowane, wędzone
Sosy
w późniejszym okresie choroby domowe chude sosy: potrawkowy, koperkowy, ew. pomidorowy, zaprawiane mlekiem lub słodką śmietanką
pozostałe sosy
Nabiał
mleko, jogurty, kefiry, twaróg, jaja na miękko, w późniejszym okresie choroby jajecznica i omlet na parze
sery żółte i topione, jaja na twardo i smażone na tłuszczu
Tłuszcze
świeże masło, słodka śmietanka, w późniejszym okresie choroby olej
smalec, słonina, kwaśna śmietana, margaryna w kostkach
Warzywa
marchew, buraki, seler, pietruszka szpinak, dynia, pomidor bez skórki, sałata, cykoria, natka pietruszki koperek. Najbezpieczniej podawać warzywa gotowane i przecierane
warzywa kapustne, rzodkiewka, rzepa, rzodkiew, strączkowe, cebula, czosnek, surowe ogórki
Owoce
dojrzałe, przy złej tolerancji tylko gotowane i przecierane
niedojrzałe, kwaśne, surowe, suszone, np. rodzynki, figi
Przyprawy
sól, łagodne przyprawy ziołowe, np. bazylia, estragon, melisa, koperek, natka pietruszki
ocet, musztarda, ketchup, chrzan, pieprz, papryka, liście laurowe, ziele angielskie
Desery
galaretki owocowe, kisiele, budynie, kompoty przecierane, biszkopty, ciasto drożdżowe czerstwe
ciasta z tłuszczem (kruche, francuskie), kremy, torty, lody
Napoje
słaba herbata, szczególnie zielona, napary z ziół, siemię lniane, rozcieńczone soki owocowe i warzywne, bawarka, kawa zbożowa z mlekiem
alkohol, mocna herbata, kawa, napoje gazowane, nie rozcieńczone soki owocowe
Cukier i słodycze
cukier, niewielka ilość miodu pszczelego
cukierki czekoladowe, nadziewane, czekolada, marmolada
Bywa, że choroba wrzodowa, mimo że była prawidłowo leczona, po jakimś czasie nawraca. Najczęściej zdarza się to jesienią i wiosną. Jeśli należysz do osób podatnych na to schorzenie, postaraj się w najniebezpieczniejszych dla wrzodowców okresach stosować dietę lekko strawną profilaktycznie. Unikaj również stresów i leków niszczących śluzówkę żołądka, np. naproksenu, aspiryny.
· 3 średnie marchewki
· pietruszka
· kawałek selera
· 2 białka
· 2 łyżki mąki
· 1/2 łyżeczki masła
· łyżka posiekanej natki pietruszki
· sól
Warzywa umyć, obrać, pokroić w kostkę i zalać litrem zimnej wody. Posolić, ugotować pod przykryciem na wolnym ogniu. Mąkę dodać do białek, wymieszać starannie widelcem. Miękkie warzywa odcedzić, wywar zagotować ponownie, wlewać cienkim strumieniem ciasto. Chwilę pogotować, zestawić z ognia, dodać masło i natkę pietruszki. W ten sam sposób gotujemy bulion z kaszą manną lub kukurydzianą.
· pęczek włoszczyzny bez kapusty i pora
· pół szklanki kaszki kukurydzianej
· 1/2 szklanki mleka
· łyżeczka masła
...
babeczka57