Zupa z suszonych sliwekPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 20 min + 2 godz250 g suszonych sliwek,800 ml przegotowanej, zimnej wody,250 ml soku sliwkowego,100 ml porto,6 gozdzikow,kawalek cynamonu,2 lyzki soku cytrynowego,150 ml smietanki kremowki,cukier,orzechy wloskie, ziemne lub laskowe.1. Sliwki umyc w cieplej wodzie. Zalac zimna, przegotowana woda, moczyc 2 godz.2. Namoczone sliwki wlac do garnka razem z woda, w ktorej sie moczyly, zagotowac. Dodac kawalek cynamonu i gozdziki. Gotowac na malym ogniu 15 min.3. Rozgotowane sliwki przetrzec przez sito i przelac z wywarem. Wyjac cynamon,gozdziki i pestki ze sliwek.4. Przecier sliwkowy wlac do garnka. Dodac sok sliwkowy. Podgrzewac na malymogniu 2-3 min, ale nie doprowadzic do wrzenia. Garnek zdjac z ognia. Wlacporto i sok cytrynowy. Dodac cukier (jesli potrzeba).5. Ochlodzona w lodowce smietanke"kremowke" ubic z 1 lyzka cukru. Orzechy gruboposiekac.6. Na kazda porcje zupy polozyc lyzke bitej smietany i posypac orzechami. Zupez suszonych sliwek podaje sie najczesciej na goraco, ale mozna podac rowniezna zimno.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 26 "Zupy", strona 88.
hazelleyes86