Zupa selerowo-serowaPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 10 min.400 g selera naciowego,70 g sera rokpol,2 lyzki masla,1 cebula,150 ml smietanki,2 zoltka,1 l wywaru jasnego (przepis w rozdz. "zupy").Grzanki:4 kromki chleba tostowego,50 g utartego zoltego sera,50 g masla.1. Lodygi selera naciowego dokladnie umyc. Liscie oderwac, zostawic do przybrania. Pozostala czesc selera drobno pokroic. Cebule obrac, oplukac, drobnoposiekac.2. Poddusic na masle cebule z selerem. Dusic tak dlugo, az seler zmieknie. Wlacgoracy wywar, gotowac pod przykryciem 20 min. Nastepnie ostudzic, zmiksowac.3. Rokpol rozkruszyc na male grudki. Smietane wymieszac z zoltkiem na jednolitamase.4. Zupe ponownie zagotowac. Dodac ser, mieszac i podgrzewac na malym ogniu takdlugo, az grudki sera czesciowo sie rozpuszcza. Nie dopuscic do wrzenia. Podkoniec wlac smietane z zoltkiem. Wymieszac, doprawic sola.5. Przygotowac grzanki: kazda kromke pokroic na 4 czesci. Posmarowac maslem,posypac tartym serem, wstawic do goracego piekarnika. Wyjac, gdy ser lekkosie zrumieni.6. Zupe przybrac listkami selera, podawac z grzankami.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 26 "Zupy", strona 68.
hazelleyes86