SolankaPorcja dla 4-6 osob. Czas przygotow. 2 godz. 45 min.500 g wolowiny z koscia,100 g gotowanej, wedzonej szynki,100 g pieczonej cieleciny,1 nerka cieleca duszona w winie,3 srednie cebule,2 marchwie,2 pietruszki,2 galazki selera naciowego,1 por,250 g pomidorow,3 niewielkie ogorki kiszone,100 g kaparow,80 g wypestkowanych oliwek zielonych,80 g wypestkowanych, kiszonych oliwek czarnych,1/2 cytryny,5-6 ziaren ziela angielskiego,4 liscie laurowe,sol, pieprz,2 lyzki masla,100 ml smietany,1 lyzka siekanego koperku,1 lyzka siekanej zielonej pietruszki.1. Marchew, pietruszke, pora i lodygi selera obrac i oplukac w zimnej wodzie. Zwymienionych jarzyn i wolowiny z dodatkiem polowy ziela angielskiego i liscilaurowych ugotowac mocny bulion.2. Gotowy bulion przecedzic, a nastepnie silnie schlodzic i usunac zen nadmiartluszczu. Szynke, pieczen cieleca i duszona nerke pokroic w cienkie, waskiepaseczki. Pomidory sparzyc wrzatkiem, obrac i wypestkowac, po czym pokroicna male kawaleczki. Cebule obrac i drobno poszatkowac, po czym zasmazyc namasle na jasnozloty kolor. Dodac pomidory i smazyc dalej, na wolnym ogniu,przez 15 min.3. Ogorki obrac, wypestkowac, przekroic wzdluz na pol, nastepnie pokroic w niewielkie kawalki.4. Bulion ponownie zagotowac. Dodac zasmazona z pomidorami cebule, ogorki, pokrojone miesa, kapary, polowe oliwek, sol, pieprz i reszte ziela angielskiego. Gotowac przez 10 min.5. Zupe doprawic smietana, dodac reszte oliwek oraz obrana ze skorki i pokrojona w cienkie plasterki cytryne. Posypac siekanym koperkiem i zielona pietruszka. Podawac bardzo gorace.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 2 "Kuchnia rosyjska", strona 20.
hazelleyes86