Harira z grochem wloskimPorcja dla 4-5 osob. Czas przygotow. 3 godz.Bulion:125 g baraniny lub cieleciny pokrojonej w kostke,250 g grochuwloskiego wymoczonego przez 12 godz, i ugotowanegow osolonej wodzie,250 g malych obranych cebulek,1/2 lyzeczki szafranu,1 lyzeczka czarnego pieprzu,1 lyzka masla,sol.Wywar z pomidorow (teduira):750 g pomidorow,1 maly peczek swiezej kolendry,1 maly peczek zielonej pietruszki,sok z 1 cytryny,1 lyzka masla,50 g maki,sol.1. W pojemnym rondlu ulozyc pokrojone w kawalki mieso. Zalac 1 l wody, osolic,doprawic szafranem i pieprzem, dodac maslo, zagotowac, nastepnie gotowac ok.1 godz. na malym ogniu. W polowie gotowania dodac cebulki.2. Pomidory zmiksowac i przetrzec przez sito. W osobnym naczyniu zagotowac 2 lwody. Dodac przetarte pomidory i lyzke masla, gotowac 15 min, po czym, ciagle mieszajac, dodawac stopniowo make rozrobiona w 125 ml wody.3. Wywar zagotowac po czym przelac do rondla z bulionem. Dodac ugotowany groch,posiekana zielona pietruszke i swieza kolendre. Doprawic ostatecznie sola isokiem cytrynowym i zagotowac raz jeszcze.4. Zupe podawac bardzo goraca. Osobno podac suszone daktyle.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 10 "Kuchnia marokańska", strona 24.
hazelleyes86