Chłodnik z szyjkami rakowymi
Składniki:
1 pęczek młodych buraczków
pół kostki Rosołu drobiowego WINIARY
3/4 szklanki śmietanki
łyżka mąki
pół cytryny
długi ogórek
pęczek rzodkiewki
kawałek wędzonej piersi indyka
opakowanie szyjek raków w zalewie
pęczek koperku
sól
pieprz
Buraczki obierz, pokrój wraz z liśćmi, po czym zalej około 1,5 l gorącej wody. Ugotuj je, dodając sok z cytryny i kostkę rosołową. Ogórek obierz, usuń z niego nasiona, potem pokrój w słupki. Rzodkiewki oczyść, odetnij liście, opłucz i pokrój w talarki.
Pierś indyka pokrój na małe kawałki, szyjki rakowe osącz z zalewy. Koperek opłucz i drobno go posiekaj. Mąkę rozmieszaj ze śmietanką, wlej do wywaru i zagotuj. Na koniec dopraw do smaku, ostudź, dodaj warzywa, raki i mięso.
Chłodnik możesz przygotować na bazie zsiadłego mleka i śmietany. Ugotuj wywar z botwiny, ostudź go, wymieszaj ze zsiadłym mlekiem roztrzepanym ze śmietaną, następnie dodaj pokrojone warzywa.
hazelleyes86