Sos z papryki10 dag czerwonej papryki,10 dag cebuli,1 łyżka sosu sojowego,4 ząbki czosnku,4 łyżki estragonu,zieleniny,1 łyżeczka oleju lub oliwy, sok z cytryny lub ocet,sól,chilli, goździkiPaprykę umyć, oczyścić z nasion, podlać wrzącą wodą, osolić i gotować pod przykryciem. Cebulę obrać, opłukać, pokroić, dodać do gotującej się papryki. Gotować przez około 8 min. Gdy nieco przestygnie, wyjąć paprykę, zdjąć z niej skórkę, pokroić i razem z cebulą, zieleniną i pokrojanym czosnkiem zmiksować. Wymieszać z oliwą, sosem sojowym, przyprawić do smaku solą, chilli i odrobiną goździką. Podawać na zimno do mięsa, ryb, jaj, sera.From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
hazelleyes86