WALENTYNKOWE SPECJAŁY-przepisy na walentynki.docx

(321 KB) Pobierz

Walentynkowe drinki

Niezbędnym elementem romantycznej kolacji przy świecach będą wykwintne drinki. Nie tylko świetnie smakują, ale przede wszystkim są doskonałymi afrodyzjakami!

Truskawkowa Walentynka

Składniki:

50 ml Disaronno Amaretto

50 ml białego rumu

kilka zmiksowanych truskawek

50 ml kremówki

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wlać do blendera. Następnie dodać rozdrobnione kostki lodu i wszystko wymieszać. Przelać do kieliszka i udekorować truskawkami.

Mięta w czerwieni

Składniki:

40 ml wódki Żołądkowej Gorzkiej z miętą

pół świeżej limonki (podzielonej na 6 cząstek)

5 listków świeżej mięty pieprzowej

120 ml soku żurawinowego

lód

Przygotowanie:

Rozgnieć w wysokiej

szklance listki mięty i wrzuć 6 cząstek limonki. Dodaj kruszony lód. Wlej do shakera wódkę i sok żurawinowy. Wymieszaj i przelej zawartość do szklanki. Udekoruj liściem mięty.

 

Lasagne

Składniki:

500 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego

1 cebula

1 marchewka

1 ząbek czosnku

1-2 łyżki oliwy

puszka pomidorów bez skórki

1 koncentrat pomidorowy

2 łyżeczki suszonej bazylii

przyprawy: sól, pieprz

1 opakowanie makaronu lasagne

sos beszamelowy:

2 łyżki mąki zasmażyć na 2 łyżkach masła. Dodać dwie szklanki mleka i szybko rozmieszać, żeby nie utworzyły się grudki. Gdy zgęstnieje dodać garść parmezanu.

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek posiekać, marchew zetrzeć na tarce. Wszystko podsmażyć na patelni. Potem dodać mięso i dalej smażyć na małym ogniu.

Dodać pomidory, przecier pomidorowy i przyprawy. Dusić pod przykryciem ok. 30 minut.

Blaszkę posmarować oliwą i wyłożyć płaty lasagne. Na to wyłożyć część zawartości patelni i polać wszystko sosem beszamelowym. Czynność powtórzyć kilkakrotnie, aż otrzymasz kopiec lasagne. Na szczycie powinien być sos beszamelowy, posypany startym żółtym serem.

Danie włóż do piekarnika na 40 minut (temperatura: 200 stopni).

 

 

Tortilla dla dwojga

Składniki:

paczka gotowych tortilli lub upieczonych wcześniej cienkich naleśników

kapusta pekińska

1 pomidor

1 papryka czerwona, 1 zielona i 1 żółta

cebula

szczypiorek

sos: jogurt naturalny, pieprz, sól

Przygotowanie:

Pomidor sparz we wrzącej wodzie, następnie zanurz go na moment w zimnej. Zdejmij z niego skórkę i wyjmij gniazdo nasienne. Wszystkie warzywa drobno posiekaj i wymieszaj w misce wraz z sosem.

W mikrofalówce lub piekarniku podgrzej placki tortilli. Następnie nałóż na nie warzywny farsz i zawiń wszystko w rulonik. Przewiąż go świeżym lub sparzonym we wrzątku szczypiorkiem.

Tiramisu

Składniki:

30 dag podłużnych biszkoptów

50 dag serka mascarpone

4 jajka

4-5 łyżek cukru

2 łyżki kawy rozpuszczalnej

50 ml alkoholu np. amaretto

2 łyżki ciemnego kakao

Przygotowanie:

Do miseczki wsypujemy kawę i zalewamy wrzątkiem. Całość mieszamy razem z alkoholem i zostawiamy do wystygnięcia.

Oddzielamy białka od żółtek. Do żółtek wsypujemy 3/4 przygotowanego cukru i ucieramy na kogel-mogel. Do jednolitej masy dodajemy serek mascaropone i mieszamy - najpierw łyżką - później mikserem.

Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy pianę. Gdy zesztywnieje wsypujemy pozostały cukier i kontynuujemy ubijanie przez 2 minuty. Ubite białka łączymy z kremem w jednolitą całość.

Na blasze układamy biszkopty, które uprzednio zanurzamy w naparze z kawy i alkoholu. Uważamy, aby biszkopty nie zmiękły zupełnie, ale nie mogą też pozostać twarde (w lodówce jeszcze zetną się z masą). Na pierwszą warstwę wykładamy połowę naszego kremu i posypujemy kakao.

Teraz układamy kolejną warstwę nasączonych biszkoptów, nakładamy pozostały krem i wkładamy na 5-6 godzin do lodówki. Całość posypujemy kakao tuż przed podaniem.

Słodka wiśnia w czekoladzie

Składniki:

150 g mąki pszennej

50 g mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

6 jaj

150 g masła

150 g cukru

100g gorzkiej czekolady

aromat waniliowy

słoiczek wiśni lub 300g mrożonych wiśni bez pestek

mały kieliszek wiśniówki

400g śmietany kremówki

2 łyżki cukru pudru

łyżeczka żelatyny

polewa: 2 łyżki margaryny, 4 łyżki cukru pudru, 2 łyżki kakao, 2-3 łyżki mleka (wszystkie składniki włożyć do rondelka i wstawić na ogień. Cały czas

delikatnie mieszać do rozpuszczenia)

Przygotowanie:

Ciasto: Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, dodaj kolejno żółtka, miksując po każdym dodanym. Na parze roztop tabliczkę czekolady, wystudź. Wymieszaj z masą z żółtek, aromatem oraz przesianą mąką pszenną zmieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.

Delikatnie połącz z ubitą na sztywno pianą z białek. Ciasto wyłóż do formy 24 cm i piecz w temp. 180 stopni, 45 min. Ostudzone ciasto przekrój na pół. Krążki ciasta nasącz wiśniówką.

Muffinki prosto z serca

Składniki:

1 ¾ szklanki mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

½ łyżeczki sody

2 łyżki stołowe kakao

¾ szklanki cukru pudru

¾ szklanki czekoladowych groszków

1 szklanka mleka

⅓ szklanki plus

2 łyżeczki oleju

1 jajko

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

foremki do muffinek

Do dekoracji: masa czekoladowa, bita śmietana, groszki w kształcie serduszek

Przygotowanie:

Ustaw piekarnik na ok. 205°C. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i ¾ szklanki czekoladowych groszków włóż do dużej miski. Wszystkie płynne składniki wymieszaj w osobnej miseczce. Połącz mokre i suche składniki razem. Pamiętaj, aby nie wymieszać ciasta zbyt dokładnie, ponieważ nie wyrośnie. Następnie wypełnij masą foremki. Piecz ok. 20 min.

 

 

Walentynkowe lody

Składniki:

ulubione lody

ciastka lub pierniki w kształcie serca

Przygotowanie:

Gotowe lody włóż pomiędzy dwa kruche czekoladowe ciasteczka w kształcie serca. Możesz też użyć do tego celu serca z piernika.

Czekoladowe fondue z owocami

Składniki:

3 tabliczki ulubionej czekolady

mleko

owoce

Przygotowanie:

Najpierw dokładnie oczyść i osusz owoce, potem pokrój je na mniejsze części. Następnie rozpuść w rondelku trzy tabliczki czekolady, dodając do nich trochę mleka. Kiedy roztopią się na płynną masę, zanurzaj owoce kolejno w słodkiej masie i odkładaj na papier śniadaniowy. Kiedy czekolada zaschnie, ułóż owoce na eleganckiej tacy.

Oliwki z fetą i pomidorami

Składniki:

200g fety (może być już gotowa, pokrojona w kostkę)

10-12 pomidorków koktajlowych

ok. 20 oliwek zielonych

oliwa z oliwek

suszone oregano

szczypiorek

Przygotowanie:

Jeśli feta jest w jednym kawałku, pokrój ją na mniejsze kosteczki. Oliwki przekrój na pół Zmieszaj fetę i oliwki z pomidorkami koktajlowymi. Oliwę z oliwek wymieszaj z 1/4 łyżeczki suszonego oregano. Polej nią wszystkie składniki sałatki. Posyp całość posiekanym szczypiorkiem.

 

1

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin