Omlet japonskiPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 30 min.4 jaja,4 lyzki bulionu z ryby,2 lyzki cukru,1/2 lyzeczki soli,1 lyzeczka sosu sojowego.1. Przygotowac sciereczke nasycona woda - bedzie sluzyla do chlodzenia patelni.Do smazenia najlepiej posluzyc sie patelnia kwadratowa lub bardzo plaska, orownym dnie (moze byc teflonowa).2. Wymieszac w naczyniu jaja dokladnie, starajac sie nie robic baniek (nie odrywac widelca od dna). W bulionie rozpuscic cukier, sol i sos sojowy - dodacdo jaj. Calosc dokladnie wymieszac.3. Rozgrzac patelnie, lekko natluscic (jesli jest kwadratowa to kawalkiem szmatki doprowadzic tluszcz do rogow), nadmiar zlac z patelni.4. Wlac cienka warstwe masy, smazyc na malym ogniu do sciecia calosci tak, byspod sie nie rumienil. Przy pomocy paleczek lub plaskiej lyzki zawijac omletw plaski rulon, odsunac go na brzeg patelni, a na odslonieta czesc patelniwlac nastepna warstwe masy, smazyc jak wyzej. Gdyby spod sie rumienil zbytszybko, patelnie trzeba zdjac z ognia i na chwile ustawic na sciereczce nasaczonej zimna woda. Po scieciu drugiej warstwy przetoczyc przez nia zwiniety poprzednio plaski rulon tak, zeby powstala na nim nowa warstwa, znowuodsunac go na brzeg patelni i wlac kolejna warstwe masy, postepowac jak wyzej, do jej wyczerpania.5. Powstaly kilkuwarstwowy omlet lekko zrumienic z obu stron, pozostawic dowystygniecia.6. Zimny omlet kroic ostrym nozem na trzycentymetrowe kawalki. Podawac jakoprzekaske.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 8 "Kuchnia japońska", strona 20.
hazelleyes86