Omlet z grzybamiPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 50 min.200 g swiezych kurek,8 jaj,3 lyzki masla,1 lyzka siekanej zielonej pietruszki,1/2 lyzeczki zmielonych ziol prowansalskich,1/2 lyzeczki pieprzu.1. Kurki przebrac, oczyscic i bardzo starannie umyc. Wieksze pokroic. Smazyc na2 lyzkach rozgrzanego masla 15-20 min. Pod koniec smazenia osolic i doprawicpolowa pieprzu. Odstawic w cieple miejsce.2. Jaja wraz z zielona pietruszka, odrobina soli, reszta pieprzu i ziolami ubicna jednolita mase.3. Na patelni rozgrzac 1/2 lyzki masla. Wlac polowe ubitych jaj i smazyc nasrednim ogniu ok. 3 min. Gdy spod omletu zazloci sie, przewrocic i dosmazackrotko z drugiej strony. Zdjac z patelni i odstawic w cieple miejsce. W takisam sposob usmazyc drugi omlet.4. Gorace grzyby ulozyc na pierwszym omlecie, przykryc drugim i podawac.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 5 "Kuchnia francuska II", strona 44.
hazelleyes86