Sambal telur - jajka w sosie chilli(danie skladowe RIJSTAFEL - TALERZ RYZOWY)Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 30 min.4 jajka,4 lyzki soku cytrynowego,125 ml cieplej wody,10 suszonych czerwonych papryczek chilli,2 swieze czerwone papryczki chilli,8 szalotek,1 zabek czosnku,1 lyzeczka pasty krewetkowej,2,5 lyzeczki oleju,1 lyzeczka cukru,1 lyzeczka soli,olej do glebokiego smazenia.1. Jajka umyc i ugotowac na twardo. Do garnka nalac duza ilosc oleju, tak abyjajka mozna bylo calkowicie zanurzyc. Jajka obrac i usmazyc w calosci nazloty kolor. Wyjac lyzka cedzakowa i odstawic.2. Suszone papryczki zalac ciepla woda i moczyc przez 15 min. Usunac nasionka.Czosnek obrac.3. Suszone i swieze papryczki, szalotki i czosnek drobno pokroic, przelozyc domozdzierza, dodac paste krewetkowa, sok cytrynowy i utrzec na gladka paste.4. Wlac do garnka 2,5 lyzki oleju, rozgrzac, a nastepnie, ciagle mieszajac,smazyc na nim przez 4-5 min. paste. Doprawic sola i cukrem.5. Jajka dodac do pasty, wymieszac, aby sie dobrze obtoczyly w pascie. Smazycprzez minute.6. Ostudzic jajka do temperatury pokojowej. Przed podaniem przekroic na polowki.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 17 "Kuchnie Dalekiego Wschodu", strona 13.
hazelleyes86